Robor la 3 luni stagnează astăzi la 1,78%, dar Robor la 6 luni continuă să urce şi ajunge la 1,92%

11 oct 2017 Autor: Roxana Rosu

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează la 1,78%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, îşi continuă trendul uşor ascendent şi ajunge la 1,92%.

Evoluţia Robor la 3 luni s-a menţinut relativ constantă în ultimele zile, după ce urcase la un maxim de 1,8% marţea trecută. BNR a intervenit pe 3 octombrie, plasând 9,3 miliarde lei în piaţă, iar în următoarele zile Robor a oscilat între 1,78% şi 1,79%. 

Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%. Analiştii şi bancherii spun că reluarea creşterii dobânzilor pe interbancar nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero.

În schimb, Robor la 6 luni, care ajunsese marţea trecută la 1,89% şi a coborât apoi la 1,87%, şi-a reluat trendul ascendent săptămâna aceasta, urcând luni la 1,91%, poziţie pe care a rămas şi ieri. 

 
Cuvinte cheie:
dobanzi
, urcare
, cost
, credite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide