Bănci și Asigurări

Robor la trei luni revine pe creştere şi urcă uşor, la 2,15%

Robor la trei luni revine pe creştere şi urcă uşor,...

Autor: Roxana Rosu

23.11.2017, 11:09 318

Indicele ROBOR cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a revenit astăzi pe creştere, ajungând la 2,15%, de la 2,14% ieri, încheiind astfel seria de trei zile de scădere.

ROBOR la trei luni se situează în prezent peste nivelul de politică monetară care stagnează din luna mai 2015 la 1,75%.

Şi indicele Robor la şase luni, folosit de unele bănci la calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a preluat tendinţa ascendentă, urcând la 2,29%, după ce miercuri stagnase la 2,28%.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie, în octombrie şi la începutul lunii noiembrie pe fondul unei restrângeri de lichiditate în sistemul bancar.

Spre comparaţie, la începutul lunii sep­tem­brie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul anului era de 0,87%.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

BNR calculează această medie zilnic, în condiţiile în care şi instituţiile de credit se împrumută zilnic între ele pe perioade care variază de o lună la un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO