Bănci și Asigurări

Preţul banilor, la minim istoric. Niciodată România nu s-a mai întâlnit cu aşa ceva: Robor scade cu 5% într-o singură şedinţă şi ajunge la minimul istoric de 1,21%

Preţul banilor, la minim istoric. Niciodată România nu...

Autor: Liviu Popescu

29.10.2015, 00:07 9175

Dobânda Robor cu scadenţă la trei luni, utilizată ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la minimul istoric de 1,21% pe an, în scădere cu 5% faţă de şedinţa precedentă.

Aceasta marchează pratic cel mai sever ritm de scădere comparativ cu nivelul atins cu o zi înainte, din decembrie 2014 încoace. Scăderea în termeni nominali faţă de nivelul atins marţi de costul leilor a fost de 0,06 puncte procentuale, potrivit datelor BNR.

Scăderea pe care Robor a avut-o ieri înseamnă practic rate mai mici cu câteva zeci de lei pentru o rată lunară plătită de un client pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani. 

Analiştii vorbesc de un surplus de lichiditate în sistem, dar şi că tendinţa de scădere pe piaţa monetară va continua în perioada următoare.

„Având în vedere că Ministerul Finanţelor va trece de la un surplus fiscal de 0,9% din Produsul Intern Brut la final de septembrie la un deficit în trimestrul patru, injecţia mare de lichiditate ar trebui să trimită ratele din piaţa monetară la minime istorice“, scrie Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING, într-un raport.

Costul leilor a marcat mai multe perioade de volatilitate pe parcursul acestui an, însă nu la fel de ample precum cele din 2014.

Orice mişcare a indicatorilor pieţei monetare se resimte în costul creditelor în monedă naţională, având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO