Bănci și Asigurări

România a plătit 5,25 mld. euro în contul împrumutului de la FMI/UE. Mai are de dat 15,75 mld. euro

România a plătit 5,25 mld. euro în contul...

Autor: Razvan Voican

25.06.2013, 20:23 675

România a achitat până acum rate şi dobânzi în valoare de 5,25 mld. euro în contul uriaşului împrumut de peste 19 mld. euro contractat în 2009 de la FMI, UE şi Banca Mondială pe post de centură de siguranţă pentru traversarea crizei.

Potrivit datelor BNR, cea mai mare parte din sumă a fost plătită de banca centrală - peste 4 mld. euro, în condiţiile în care banii de la FMI s-au dus în principal în rezerva valutară. Restul de 1,23 mld. euro a reprezentat contribuţia Ministerului Finanţelor, după ce în mod excepţional FMI a acceptat ca o parte din împrumut să susţină finanţarea deficitului bugetar.

Din totalul de 5,25 mld. euro achitat până acum dobânzile reprezintă 1,62 mld. euro, iar ratele însumează 3,63 mld. euro.

Marele efort de rambursare de-abia urmează însă: România va avea de plătit pe parcursul următorilor zece ani 15,75 mld. euro. De data aceasta, Ministerul Finanţelor va avea de suportat o povară mai mare, trebuind să achite 8,6 mld. euro – bani datoraţi mai ales Uniunii Europene, dar şi Băncii Mondiale. BNR mai are de plătit 7,14 mld. euro exclusiv către FMI, calendarul de rambursare mergând până în decembrie 2016. Apoi, până în decembrie 2023 va rămâne în sarcina Finanţelor să continue restituirea banilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO