Bănci și Asigurări

România a rămas pe podiumul european în funcţie de expunerea băncilor faţă de stat

Până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar din 2012 a depăşit 15%.

Până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar din 2012 a depăşit 15%.

Autor: Claudia Medrega

30.03.2016, 17:30 285

Băncile din România continuă să aibă una dintre cele mai mari expuneri faţă de stat din Europa, plasându-se la începutul acestui an pe locul trei, cu o pondere de aproximativ 21% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. În funcţie de expunerea doar pe titluri de stat, România ocupă locul doi în clasamentul european.

„Băncile din România aveau în ianuarie 2016 a treia cea mai mare expunere faţă de stat (ca procente din total active) în rândul statelor membre ale UE, după Croaţia şi Slovenia, după ce cu câteva luni în urmă România avea cea mai mare expunere (aceasta a scăzut uşor în ultimele luni). Dacă luăm doar expunerea în titluri de stat, România are a doua cea mai mare expunere după Ungaria“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La polul opus, cele mai mici expuneri faţă de stat le au băncile din Estonia, Suedia, Danemarca şi Marea Britanie.

Dacă luăm în calcul şi expunerea faţă de stat sub formă de garanţii de stat oferite în cadrul programului „Prima casă“, probabil că sistemul bancar românesc are de departe cea mai mare expunere faţă de stat în cadrul UE28, consideră Dumitru, care este şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO