Bănci și Asigurări

Romania ar putea primi finantari de 1,4 mld. euro de la BEI anul viitor

Romania ar putea primi finantari de 1,4 mld. euro de la BEI anul viitor

Andreas Verykios

18.12.2008, 18:07 33

Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea acorda anul viitor Romaniei imprumuturi in valoare de circa 1,4 mld. euro, cu 30% mai mult decat anul acesta, a declarat pentru ZF Andreas Verykios, directorul departamentului pentru Europa de Sud Est din cadrul institutiei.

"In 2008 am acordat credite noi de 1,1 miliarde de euro in Romania, din care un miliard de euro Guvernului si credem ca este sustenabila aceasta activitate in viitor. Din cauza crizei, probabil ca vom putea merge peste acest prag si vom acorda credite noi cu peste 30% mai mari", spune Verykios.
Recent, Guvernul a semnat cu BEI un acord pentru un imprumut de 1 mld. de euro, destinat confinantarii programelor de investitii din domeniul transportului, al mediului si al competitivitatii economice, din care a tras deja o transa de 250 mil. euro.
"Trebuie sa primim dovada utilizarii acestor fonduri. Inainte de a sti daca cel putin 80% au fost utilizate, guvernul nu poate trage alta transa", explica oficialul BEI. Banca a emis anul trecut obligatiuni denominate in lei, care au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti, si spune ca urmareste in continuare oportunitatile de pe piata romaneasca. "Suntem interesati de o noua emisiune de obligatiuni, pentru ca misiunea noastra nu este numai sa acordam imprumuturi, ci si sa contribuim la dezvoltarea pietelor de capital domestice. Exista posibilitatea sa emitem obligatiuni denominate in lei anul viitor", a mai spus Verykios.
BEI a semnat ieri un acord cu UniCredit Leasing Corporation pentru o finantare de 50 mil. euro, bani destinati in special intreprinderilor mici si mijlocii. Circa 35 mil. euro din aceasta suma vor fi utilizati pentru finantarea IMM-urilor, iar 15 mil. euro pentru companii medii si sectorul public.
"Proiectele pe care le vom finanta sunt cele din energie, mediu, educatie, cercetare-dezvoltare, industrie, agroindustrie si servicii turistice. In functie de proiect, vom putea finanta pana la suta la suta din valoarea lui", a spus Dan Constantinescu, managing director al UniCredit Leasing.
In prezent, BEI negociaza linii de finantare cu alte cateva companii de leasing, iar acordurile ar putea fi semnate la inceputul anului viitor.
UniCredit Leasing, cea mai mare companie de pe piata de profil, estimeaza o stagnare a afacerilor in 2009. In noiembrie compania atinsese deja volumul de finantari acordate in tot anul trecut, de 500 mil. euro. Potrivit lui Constantinescu, din cauza prabusirii vanzarilor de masini noi, finantarile auto acordate de companie au scazut cu 25% in noiembrie si decembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO