Bănci și Asigurări

România este singura ţară din Est cu scădere economică în 2010. Cum am ajuns aici?

România este singura ţară din Est cu scădere economică în 2010
01.08.2010, 23:59 625

Guvernul se aşteaptă în prezent la o scădere cu 1,9% aProdusului Intern Brut în 2010, a declarat la sfârşitul săptămâniitrecute ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu. Ungaria, ţărilebaltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria au ieşitsau nici nu au fost în recesiune.
România urmează astfel să înregistreze anul acesta cea mai proastăevoluţie economică din Eu­ropa Centrală şi de Est, cu toate că peparcursul anului trecut cei mai înalţi oficiali ai ţării au repetatfoarte des că în 2010 vom ieşi din recesiune.
Astfel, cei trei cei mai importanţi oameni din statul român,preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi guvernatorulMugur Isărescu, au spus în tot decursul anului 2009 că în a douaparte a anului 2010 economia va reveni pe creştere.
Mai mult, oficialii BNR au insistat până la jumătatea anului trecutcă nici în 2009 nu va fi scădere a economiei. Prognozele decreştere economică s-au deteriorat rapid de la începutul anului,punând sub semnul întrebării construcţia bugetului pe o creştere depeste 1% din PIB, acceptată fără niciun fel de semn de întrebareatât de BNR, cât şi de FMI.
Construcţia bugetului s-a bazat pe creştere economică, dar cumaceasta nu a venit, Guvernul a fost nevoit să reducă cu 25%salariile din sistemul bugetar şi să majoreze TVA de la 19% la 24%,pentru a se putea încadra în cheltuielile deja făcute de laînceputul anului. Dacă bugetul ar fi fost construit mult maiconservator, eventual pe o scădere a PIB, măsurile de restructurarear fi trebuit luate la începutul anului, iar impactul asuprae­co­nomiei ar fi fost mult mai redus. Din acest punct de vedere,se pune întrebarea la ce bun există zeci de angajaţi ai Comisiei dePrognoză din cadrul Ministerului Finanţelor, precum şi departamentespeciale de prognoză în cadrul Băncii Naţionale.
Prognoza oficială a trecut de la o creştere a PIB de 1,3% laînceputul anului la o scădere de 0,5% la sfârşitul lunii mai şi-1,9% în prezent. Şi încă anul nu s-a terminat.
Analiştii estimează în prezent o scădere economică cu 2,5%-3%, încondiţiile în care în urmă cu două trimestre majoritatea seaşteptau la o revenire uşoară după recesiunea de anul trecut,bazându-se pe ipoteza că revenirea din zona euro va duce larelansarea economiei româneşti prin exporturi.
Erste Group anticipează o scădere cu 3% a economiei în 2010,România fiind în viziunea analiştilor băncii austriece singura ţarămembră a UE din Europa Centrală şi de Est care va înregistra ocontracţie a PIB. În Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria austrieciiprognozează o creştere economică între 0,9% şi 2,5%, susţinută înprincipal de exporturi.
ING Bank, Raiffeisen şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD) văd, de asemenea, o contracţie cu 3% a economieiromâneşti, în timp ce analiştii UniCredit se aşteaptă la o scăderecu 2,5%. Şi britanicii de la Capital Economics şi-au revizuitrecent prognoza de creştere a economiei româneşti la -2,5%.
Estimarea oficială privind evoluţia economiei anul acesta şi anulviitor vor fi făcute publice săptămâna aceasta la finalul viziteiFMI.
Misiunea FMI în România vizează o nouă revizuire a acorduluistand-by încheiat anul trecut, în vederea adoptării unor măsuricare să ajute economia să iasă din recesiune.
"Spre deosebire de ultima revizuire a acordului, care s-aconcentrat pe un pachet de măsuri de consolidare fiscală,discuţiile actuale vizează pro­blema relansării şi a creşteriicompetitivităţii economiei româneşti după revenirea din recesiune",notează Eugen Şinca, analist în cadrul BCR.
Şi premierul Emil Boc a admis ieri că scăderea economică va fi maimare decât nivelul anticipat din cauza deciziei CurţiiConstituţionale care a respins tăierea cu 15% a pensiilor, forţândastfel majorarea TVA şi din cauza inundaţiilor care au afectat oparte a culturilor agricole.
"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru celpuţin do­uă cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi,datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA. În aldoilea rând, datorită inundaţiilor. Şi, în al treilea rând, şi alcontextului economic şi mondial în care încă ne aflăm în momentulde faţă", a declarat Boc, citat de Mediafax.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu,de­cla­ra anterior că trecerea la o estimare de creştere aeconomiei la una de scă­dere se datorează deteriorării contextuluiinternaţional dificil şi faptului că revenirea investiţiilorprivate nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor din urmă cu şaseluni.
Anul trecut, economia a trecut printr-o recesiune severă şi s-acon­tractat cu 7,1%, în timp ce în primul trimestru din 2010scăderea anua­lizată a fost de 2,6%. Cu excepţia industriei, care acrescut cu 4,2%, toate celelalte sectoare au rămas în teritoriulnegativ. Consumul privat, care are cea mai mare contribuţie laformarea PIB, a scăzut cu 4%, iar măsurile de austeritate fiscalăar putea accentua această tendinţă, în condiţiile în care oameniivor rămâne cu mai puţini bani de cheltuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO