Optimiştii de serviciu sunt contrazişi de realitate

România este singura ţară din Est cu scădere economică în 2010. Cum am ajuns aici?

1 aug 2010 Autor: Ciprian Botea

Ultima prognoză a Guvernului este -1,9% PIB pentru 2010. Nici Guvernul şi nici Banca Naţională nu au fost în stare să-şi dea seama la timp că urmează recesiune şi anul acesta. De aceea, bugetul a fost construit greşit.

Guvernul se aşteaptă în prezent la o scădere cu 1,9% a Produsului Intern Brut în 2010, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu. Ungaria, ţările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria au ieşit sau nici nu au fost în recesiune.
România urmează astfel să înregistreze anul acesta cea mai proastă evoluţie economică din Eu­ropa Centrală şi de Est, cu toate că pe parcursul anului trecut cei mai înalţi oficiali ai ţării au repetat foarte des că în 2010 vom ieşi din recesiune.
Astfel, cei trei cei mai importanţi oameni din statul român, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi guvernatorul Mugur Isărescu, au spus în tot decursul anului 2009 că în a doua parte a anului 2010 economia va reveni pe creştere.
Mai mult, oficialii BNR au insistat până la jumătatea anului trecut că nici în 2009 nu va fi scădere a economiei. Prognozele de creştere economică s-au deteriorat rapid de la începutul anului, punând sub semnul întrebării construcţia bugetului pe o creştere de peste 1% din PIB, acceptată fără niciun fel de semn de întrebare atât de BNR, cât şi de FMI.
Construcţia bugetului s-a bazat pe creştere economică, dar cum aceasta nu a venit, Guvernul a fost nevoit să reducă cu 25% salariile din sistemul bugetar şi să majoreze TVA de la 19% la 24%, pentru a se putea încadra în cheltuielile deja făcute de la începutul anului. Dacă bugetul ar fi fost construit mult mai conservator, eventual pe o scădere a PIB, măsurile de restructurare ar fi trebuit luate la începutul anului, iar impactul asupra e­co­nomiei ar fi fost mult mai redus. Din acest punct de vedere, se pune întrebarea la ce bun există zeci de angajaţi ai Comisiei de Prognoză din cadrul Ministerului Finanţelor, precum şi departamente speciale de prognoză în cadrul Băncii Naţionale.
Prognoza oficială a trecut de la o creştere a PIB de 1,3% la începutul anului la o scădere de 0,5% la sfârşitul lunii mai şi -1,9% în prezent. Şi încă anul nu s-a terminat.
Analiştii estimează în prezent o scădere economică cu 2,5%-3%, în condiţiile în care în urmă cu două trimestre majoritatea se aşteptau la o revenire uşoară după recesiunea de anul trecut, bazându-se pe ipoteza că revenirea din zona euro va duce la relansarea economiei româneşti prin exporturi.
Erste Group anticipează o scădere cu 3% a economiei în 2010, România fiind în viziunea analiştilor băncii austriece singura ţară membră a UE din Europa Centrală şi de Est care va înregistra o contracţie a PIB. În Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria austriecii prognozează o creştere economică între 0,9% şi 2,5%, susţinută în principal de exporturi.
ING Bank, Raiffeisen şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) văd, de asemenea, o contracţie cu 3% a economiei româneşti, în timp ce analiştii UniCredit se aşteaptă la o scădere cu 2,5%. Şi britanicii de la Capital Economics şi-au revizuit recent prognoza de creştere a economiei româneşti la -2,5%.
Estimarea oficială privind evoluţia economiei anul acesta şi anul viitor vor fi făcute publice săptămâna aceasta la finalul vizitei FMI.
Misiunea FMI în România vizează o nouă revizuire a acordului stand-by încheiat anul trecut, în vederea adoptării unor măsuri care să ajute economia să iasă din recesiune.
"Spre deosebire de ultima revizuire a acordului, care s-a concentrat pe un pachet de măsuri de consolidare fiscală, discuţiile actuale vizează pro­blema relansării şi a creşterii competitivităţii economiei româneşti după revenirea din recesiune", notează Eugen Şinca, analist în cadrul BCR.
Şi premierul Emil Boc a admis ieri că scăderea economică va fi mai mare decât nivelul anticipat din cauza deciziei Curţii Constituţionale care a respins tăierea cu 15% a pensiilor, forţând astfel majorarea TVA şi din cauza inundaţiilor care au afectat o parte a culturilor agricole.
"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin do­uă cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA. În al doilea rând, datorită inundaţiilor. Şi, în al treilea rând, şi al contextului economic şi mondial în care încă ne aflăm în momentul de faţă", a declarat Boc, citat de Mediafax.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, de­cla­ra anterior că trecerea la o estimare de creştere a economiei la una de scă­dere se datorează deteriorării contextului internaţional dificil şi faptului că revenirea investiţiilor private nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor din urmă cu şase luni.
Anul trecut, economia a trecut printr-o recesiune severă şi s-a con­tractat cu 7,1%, în timp ce în primul trimestru din 2010 scăderea anua­lizată a fost de 2,6%. Cu excepţia industriei, care a crescut cu 4,2%, toate celelalte sectoare au rămas în teritoriul negativ. Consumul privat, care are cea mai mare contribuţie la formarea PIB, a scăzut cu 4%, iar măsurile de austeritate fiscală ar putea accentua această tendinţă, în condiţiile în care oamenii vor rămâne cu mai puţini bani de cheltuit.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.08.2010

 
Cuvinte cheie:
economia romaneasca
, scadere economica
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 12 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (12):
Omul Nimeni - 03 august 2010, 01:06

Ştişi cum fac eu cu copilul meu de 3 ani când vreau să mănânce legume? Nu-l întreb dacă vrea, ci îl întreb cu ce furculiţă vrea să mănânce; cu cea roşie, sau ce cea portocalie?
Concluzia e că suntem nişte proşti cu toţii, şi nu ne dăm seama când vine ziua votului; suntem întrebaţi: pe care-l vreţi? pe Ăsta sau pe Celălalt? Ăsta e roşu, Celălalt e portocaliu.

Ovidiu Vasile - 02 august 2010, 11:28

DOMNILOR,
in Romania, acum se inventeaza criza si rezolvarea ei.
Nimeni nu stie nimic. Toti improvizeaza si experimenteaza cate ceva, altceva decat ar avea nevoie tara.
TRAIM IN MINCIUNA
Cum am ajuns aici? Dar este foarte simplu:
Incompetenta, hotie, minciuna, nepotism si mai stiti dumneavoastra si altele, cu siguranta.
Ce popor e asta, care din 4 in 4 ani se vinde pe 2 mititei, o galeata de plastic, o pelerina (ieftina) de ploaie sau un pahar de tuica.
Sa ma iertati,nu-i fac propaganda lui Ceausescu, dar sa tineti minte un lucru: pana la comunisti, poporul acesta era analfabet, iar astazi exista tendinta sa se intoarca la acelasi stadiu. Multi romani traiau in bordeie. Cu exploatarea si efortul poporului, comunistii au ridicat Romania la situatia din 1989. Foametea, lipsurile, mizeria relativa in care traiam la momentul acela, se datoreaza MINCIUNII, RAPORTARILOR FALSE, NEPOTISMULUI, INCOMPETENTEI. Poate asa se simte bine bine poporul acesta.
Lasand gluma la o parte, nici nu trebuie sa fii mare economist, sa-ti dai seama ca avand o balanta economica deficitara si bugete deasemenea cu deficit ani la rand si atentie: deficit datorat consumului, nu investitiilor, se va ajunge aici.
Peste toate acestea, aplicand si SUPER STRATEGIA de reforma (a unui individ care preda Dreptul Constitutional si care scoate legi neconstitutionale), nici nu trebuie sa ne miram ca am ajuns aici. Mirati-va ca am ajuns abia acum in situatia aceasta. Totusi, si asta are o explicatie: tara a fost destul de bogata si a suportat toate hotiile, experientele si nepriceperea unora platiti sa vegheze la bunastarea noastra.
UNDE SUNT MARILE CAPACITATI INTELECTUALE ALE ROMANIEI?
De ce nu au luat atitudine pana acum? De ce nu iau atitudine in continuare?
De ce nu se constituie intr-un sfat al batranilor, care sa nu mai permita asemenea fapte?
Pentru ca sunt LASI. Pentru ca probabil au obtinut fiecare in parte unele avantaje, sau cine stie cu ce au fost manjiti si nu mai pot zice nimic.
Presa, in loc sa fie o putere echolibrata si echidistanta, este partinitoare fata de cei care platesc si comanda. In plus, a devenit instrumentul cel mai la indemana de manipulare a populatiei. Am cel mai bun exemplu in soacra mea. Daca vrei s-o prostesti, arata-i un ziar cu un articol care sa-ti sustina cauza si ea iti da dreptate, pe principiul ca daca nu era adevarat, nu se scria in ziar.
Cum vrei sa ai crestere economica, cand tu nu investesti in ceva care sa produca?
Unde s-a ajuns cu agricultura?
Cat ne va costa sa facem iarasi ogoarele sa produca eficient?
Puteti sa ma injurati, dar sa stiti ca sunt un om care a trait o jumatate din viata intr-un regim si cealalta jumatate in acesta si cred eu ca sunt capabil sa fac comparatii.
Nu mai zic nimic, pentru ca ma enervez si n-am bani de medicamente, iar doctorii buni devin din ce in ce mai rari.

Antrenoru' - 02 august 2010, 11:04

De INCOMPETENTA actualilor guvernanti n-o fi auzit si d-l "soare" ? Pai , la fotbal, cand o echipa nu are rezultate, SE SCHIMBA ANTRENORUL si apoi ECHIPA !!! Toata Europa este e "pe crestere" , numai Romania e mai "cu mot" : scade ...! Cu un asemenea "antrenor" si o asemenea echipa vom scadea si mai mult !!!

florinm - 02 august 2010, 10:38

Buletinul eurostat nr 101/2010 - 7 July 2010 spune altceva.Ro nu este singura.Este impreuna cu bulgaria, ungaria,slovenia daca le consideram tari din est.Se adauga tarile baltice.Ro are insa cea mai mare scadere.De ce nu folosim rezultatele eurostat?

007 - 02 august 2010, 10:25

Intrebati-l si pe Tariceanu care a facut parte in 2007 din echipa de negociere cu Ford si acum de la 1 august a devenit distribuitor local Ford!!!!!! Si asta dupa ce a anulat datoriile catre ale firmei de la Craiova...Aici sunt banii pierduti si nu numai aici...Fiecare isi urmareste interesul sau, adica buzunarul lui, indiferent de partid!!!!!

tudor - 02 august 2010, 10:15

Am ajuns aici pentru ca niciun guvern nu si-a asumat responsabilitatea economiei, a industriei in ansamblu . Ne situam aici datorita eficientei clasei politice. Nimeni nu intelege deciziile politicienilor in materie de economie.

ogoionel - 02 august 2010, 09:37

televiziunile sint de vina natonalizate trbuie esca siantenele la inchisoare

SoniBaci - 02 august 2010, 09:37

Contractia de 3% va mai fi recalculata in toaman cand se va reconstata ca si agricultura e pe butuci iar anul agricol nu a fost unul bun. Probabil ca recesiunea va fi la 4.3% la sfarsitul anului, asta in cazul in care nu avem o reactie in cascada a caderii Euro. Cu siguranta bugetul are prevazuta si o componenta de risc in caz de calamitate. Probabil ca banii alocati in acea sectiune au fost deja papati de guvern in alte scopuri mai putin ortodoxe.
Deci atata vreme cat un partid fara identitate (sau cu singura identitate Basescu) si fara consultanti capabili (ca au doar consultanti din PDL, care majoritatea abea daca trec cel mai slab test de cultura generala) se afla la guvernare nu ai cum sa aplici strategii care sa tina cont de contextul tehnic, politic si economic mondial. Guvernul actual nu poate gandi logic si structurat dar sa poata gandi strategii cu conexiuni * si implicatii majore asupra economiei. De mirare este cum internationala populara din care fac parte ii mai agreaza. Sunt totusi zvonuri care spun ca se cauta alt partid in Romania care sa faca parte din internationala populara. S-au saturat si altii de "performanta" PDL si de dictatura instaurata in Romania, tara cu un real potential de dezvoltare. Speculatiile financiare facute pe mai toate sectoarele de activitate se dovedesc a fi distrugatoare. Singura solutie reala de a intra in normalitate este acela de a verifica in mod real averile nejustificabile (spagile, comisioanele), impozitele (ne)platite si contractele cu statul. Exemplu care ar trebui sa opreasca jefuitorii tarii si sa creeze inceputul unei piete real concurentiale. Problema reala a Romaniei de astazi este ca banii nu au fost pusi la treaba ci consumati ilogic si stivuiti in banci. Daca spagarii puneau banii la treaba si faceau o cat de mica productie cu siguranta situatia romaniei era alta.

mara - 02 august 2010, 08:34

Cum am ajuns aici? Datorita incompetentei acestui guvern...

Prognozel - 02 august 2010, 08:05

Mai este ceva de spus ?!?

soare - 02 august 2010, 03:40

Sa nu uitam ''cresterea economica '' a Greciei care a dovedit o arta in falsificarea datelor reale si prezentarea unor situatii false guvernului UE.
Ca Romania n-a avut o crestere economica fabuloasa ca alte tari nu-i de mirare asa cum nu mai e nici un secret faptul ca se lupta cu toate mijloacele posibile pentru inlaturarea actualului guvern si a Presedintelui...o lupta asidua a unui grup de infractori cu ''greutate'' ..o lupta care a dus la ruinarea tarii..pacat ca oameni fara valoare au ajuns sa tina in mana institutii importante precum presa...la fel de vinovati sunt si romanii care au dat voie infractorilor sa se infiltreze in toate institutiile tarii (primarii, tribunale,politie, BNR, Guvern, Parlament,Senat,etc)...rusine romanilor care contribuie la mentinerea coruptiei si rusine jurnalisitilor platiti sa distruga imaginea Romaniei...

sa nu-l uitam pe Bogdan Olteanu ajuns vice-guvernator BNR...finul lui Tariceanu si implicit omul lui Patriciu..ca el sunt multi infiltrati in institutiile puterii, ca ei sunt multi ce ar trebuii scosi in afara granitelor Romaniei..

CALIMAN EUGEN - 02 august 2010, 00:31

Am ajuns in aceasta situatie,ca urmare a pierderii unui numar de cca. 5 milioane de locuri de munca si industria aferanta,datorita refuzului privatizarilor in 1990,prin lozinca NU TERAPIEI DE SOC !
Am ajuns in aceasta situatie,datorita lipsei oricarui "program national de reindustrializare" a tarii,in ultimii 20 de ani !.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide