Bănci și Asigurări

România învaţă să trăiască cu tot mai puţină finanţare externă. Băncile străine au schimbat direcţia şi au scos 200 mil. euro din titluri de stat în S1

România învaţă să trăiască cu tot mai puţină finanţare externă. Băncile străine au schimbat direcţia şi au scos 200 mil. euro din titluri de stat în S1

Autor: Ciprian Botea

05.10.2012, 00:09 3209

Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti a scăzut cu 190 mil. euro în primele şase luni din acest an în contextul presiunii legate de nevoile de capital şi pe fondul tensiunilor de pe scena politică internă.

Grupul italian UniCredit, Société Générale din Franţa şi austriecii de la Raiffeisen au raportat cele mai mari scăderi ale expunerilor - de 146 mil. euro, 111 mil. euro şi respectiv 82 mil. euro, potrivit datelor de la Autoritatea Bancară Europeană. La polul opus se află Erste, grupul austriac care deţine cea mai mare bancă locală - BCR, care şi-a majorat expunerea cu 120 mil. euro în şase luni.

"Această reducere este temporara şi este legată în special de tensiunile politice din prima jumătate a anului. O calmare a scenei politice alături de îmbunătăţirea lichidităţii pe pieţele internaţionale ar putea creşte din nou interesul nerezidenţilor faţă de titlurile de stat româneşti", consideră Eugen Sinca, analist al BCR.

La nivel agregat, două treimi din băncile care au raportat expuneri pe titluri de stat româneşti aveau la finalul lunii iunie investiţii mai mici comparativ cu finalul anului trecut, scăderea totală fiind de 430 mil. euro. Doar şase grupuri străine consemnau o creştere a expunerii pe titluri de stat, avansul fiind de 240 mil. euro.

Anul acesta au existat mai multe episoade de tensiune privind disponibilitatea bancherilor de a subscrie la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat organizate de Ministerul de Finanţe şi în mai multe rânduri statul a respins toate ofertele băncilor din cauza dobânzilor prea mari cerute de acestea.

Scăderea netă cu 190 mil. euro a expunerii suverane după primele şase luni vine în condiţiile în care băncile europene şi-au majorat constant aceste tipuri de expuneri între 2009 şi 2011, inclusiv ca parte a acordului de la Viena, care a expirat în primăvara anului trecut.

Acordul de la Viena a fost semnat la începutul lui 2009 de nouă dintre cele mai mari grupuri europene, acestea angajându-se să-şi menţină expunerile locale. Cum finanţarea sec­­torului privat a fost aproape în­gheţată, soluţia găsită de bănci pentru menţinerea expunerilor a fost fi­nanţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate.

Cei mai mari investitori în titluri de stat româneşti erau la finalul lunii iunie Erste, Société Générale, Raiffeisen şi UniCredit. Grupul austriac Erste avea o expunere suverană pe România de 3,98 mld. euro la jumătatea anului, în creştere cu 7% faţă de luna decembrie 2011.

Francezii de la SocGen aveau o expunere de 1,18 mld. euro, în scădere cu 9%, în timp ce Raiffeisen şi UniCredit raportau expuneri de 1,14 mld. euro şi 891 mil. euro, cu 7% şi respectiv 14% mai puţin decât la sfârşitul anului trecut.

Printre băncile care şi-au redus expunerea pe titluri de stat emise de Ministerul de Finanţe se numără şi Credit Agricole din Franţa, grupul maghiar OTP şi britanicii de la Barclays. De altfel, Credit Agricole şi-a retras toţi banii din titluri de stat româneşti după ce la finalul anului trecut raportase o expunere de 51 mil. euro. Mişcarea francezilor este una surprinzătoare având în vedere că anterior aceştia au dat semnale că ar dori să se implice mai mult pe piaţa locală prin preluarea de la Emporiki a subsidiarei de la Bucureşti a grupului elen.

De cealaltă parte, o surpriză pozitivă vine din partea grupului britanic Royal Bank of Scotland, care şi-a crescut expunerea suverană pe România cu 73 mil. euro în primele şase luni, până la 415 mil. euro. RBS îşi redu­sese constant expunerea pe piaţa locală în ultimii ani şi la un moment dat chiar scoseseră la vânzare banca de la Bucureşti. Acum, britanicii se gândesc să renunţe numai la divizia de retail.

Creşterea expunerii a fost raportată şi de portughezii de la Millennium, grupul cipriot Marfin Bank, dar şi de Deutsche Bank. Nemţii de la Deutsche Bank au 78 de milioane de euro expunere suverană pe România chiar dacă nu deţin o subsidiară la Bucureşti. Şi italienii de la Intesa şi-au majorat uşor expunerea locală, cu circa 3 milioane de euro.

Datele publicate de Autoritatea Bancară Europeană se opresc la jumătatea acestui an, dar este de aşteptat ca reducerea expunerilor să se fi accentuat în lunile iulie şi august, când criza politică internă şi tensiunile legate de criza datoriilor suverane din zona euro au atins un maxim. De altfel, BNR s-a arătat îngrijorată în trecut de ieşirile de capital străin, care au pus o presiune uriaşă asupra cursului de schimb în lunile de vară.

Presiune şi pe finanţarea economiei

Analiştii spun însă că impactul reducerii expunerii suverane nu va fi unul semnificativ având în vedere că străinii deţin numai 6% din titlurile de stat româneşti

"Vulnerabilitatea României în faţa unei ieşiri a investitorilor străini de pe titlurile de stat este mult mai mică decât cea a altor ţări din regiune datorită ponderii reduse a nerezidenţilor. Este absolut necesar ca România să vină în perioada imediat următoare cu o serie de proiecte economice de anvergură care să se abată atenţia investitorilor de la mediul politic spre agenda economică", afirmă Eugen Sinca.

Statul a împrumutat anul acesta aproape 45 miliarde de lei (10 mld. euro) de la bănci prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Dincolo de creditarea statului, un risc major îl constituie însă reducerea expunerii pe economia reală. Multe grupuri străine au redus finanţarea acordată subsidiarelor locale în condiţiile în care au avut nevoie de capital suplimentar.

Finanţarea de către băncile-mamă a subsidiarelor din România este vitală pentru funcţionarea acestora. Sucursalele din România ale băncilor străine au fost dependente de finanţarea externă pentru a-şi exercita activitatea pe plan local, multe ajungând să dea credite de două-trei ori mai mari decât volumul depozitelor atrase.

Datele privind expunerile suverane au fost publicate după finalizarea unui raport al Autorităţii Bancare Europene privind recapitalizarea grupurilor europene. Băncile europene au fost nevoite să strângă anul acesta 116 mld. euro pentru recapitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO