Bănci și Asigurări

România, o ţară de vis. Cifre superoptimiste ale Comisiei Naţionale de Prognoză: se vor crea un milion de noi joburi, iar salariul mediu va creşte cu 50% în următorii patru ani

România, o ţară de vis. Cifre superoptimiste ale...

Autor: Iulian Anghel

20.09.2017, 00:08 7620

Un milion de noi salariaţi, atât ar urma înregistreze economia la finalul lui 2021, comparativ cu finalul lui 2016, în vreme ce salariul mediu net ar urma să crească, în aceeaşi perioadă, cu 55%, anticipează Comisia Naţională de Prognoză (CNP) în prognoza de toamnă.

În primele şase luni din 2017 în economie au apărut 120.000 de noi salariaţi, în ciuda faptului că unii economişti anticipau concedieri importante ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

Media de creştere a salariilor în economie a fost în prima parte a anului de 14%, tendinţă care va continua cu creşteri anuale de peste 7% în fiecare din următorii patru ani, anticipează CNP. Şi asta fără ca nivelul cererii de forţă de muncă să fie afectată, de vreme ce anticiparea este că, la orizontul lui 2021, economia ar urma să înregistreze 5,7 milioane de salariaţi.

Anul acesta, potrivit sursei citate, numărul de salariaţi din economie ar urma să se apropie de 5 milioane, un nivel care nu a mai fost atins niciodată de tânăra economie „de piaţă“ a României. În vremea comunismului număul de angajaţi din economie depăşea 8 milioane. Între timp însă, 3 milioane de oameni apţi de muncă au plecat să-şi caute de lucru în altă parte.

iulian.anghel@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO