Bănci și Asigurări

România, pe primul loc la creştere în UE. BNR avertizează: este o creştere forţată

România, pe primul loc la creştere în UE. BNR...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2016, 00:08 2459

Cu o creştere economică de 1,6% în primul tri­mes­tru faţă de trimestrul IV din 2015, România se detaşează substanţial de celelalte state din UE şi mai ales de cele din Europa de Est, unde avansul a slăbit în special din cauza împuţinării fon­du­rilor europene. Pe locul următor sunt Cipru, cu 0,9%, apoi Spania, cu 0,8%. În trimestrul I 2016 faţă de trimestrul I din 2015 creşterea brută a fost de 4,3%. În 2015 PIB-ul a crescut cu 3,7%.

„Accelerarea creşterii economice este efect direct al politicilor prociclice, care apar de fiecare dată înainte de ale­geri. Nu este bine, pentru că după aceea vom avea politici forţat anticiclice. Nu îmi spune mare lucru faptul că avem cea mai mare creştere din Europa. Este o creş­tere forţată, se vede deja că avem un de­ficit extern în creştere“, a spus Eugen Ră­dulescu, director al Direcţiei de Sta­bi­li­tate Financiară din cadrul Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte zona euro, elita eco­nomiilor din UE şi principala desti­na­ţie pentru exporturile româneşti, Ger­ma­nia s-a dovedit a fi cel mai puternic mo­tor de creştere, ducând avansul la 0,5%, faţă de 0,3% în trimestrul anterior.

Însă analişti intervievaţi de Reuters aver­tizează că după acest start puternic, creş­terea economiei zonei euro îşi va pier­de din forţă, principalele riscuri fiind po­sibila ieşire a Marii Britanii din zona euro şi o încetinire neaşteptată a SUA.

În România, economia a fost sti­mu­lată de consum, impulsionat de rela­xa­rea fiscală (reducerea TVA) într-un an elec­toral şi de creşteri salariale, scrie Bloom­berg. Comisia Europeană esti­mea­ză că PIB-ul României va înregistra anul acesta al doilea cel mai puternic ritm de creştere din UE, după cel al Irlandei.

„Prin scăderea taxelor şi majorarea salariilor a crescut cererea, dar faptul că nu avem ofertă adecvată se vede în creş­terea importurilor. Începem să se­mă­năm cu situaţia din 2008. Ar trebui o limitare a acestor politici prociclice“, a mai spus Eugen Rădulescu.

Legat de zona euro, cel mai mare par­tener comercial al statelor din Eu­ropa de Est, analiştii de la Roubini Glo­bal Economics au avertizat că deşi „re­ve­ni­rea regiunii este ciclică, riscurile cresc. Trans­formarea recuperării într-o re­ve­nire structurală va fi dificilă fără sprijin fis­cal adiţional şi fără mai multe investiţii“.

Germania, cea mai mare economie europeană, pare să se descurce bine. Avansul economic s-a dublat la 0,7% în primul trimestru, faţă de cel anterior – cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, mai rapid decât al restului zonei euro şi al Grupului G7 – cele mai indus­tria­lizate ţări din lume, potrivit Deutsche Welle. Principalul motor de creştere al Germaniei a fost consumul intern puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO