Bănci și Asigurări

România, ţara comisioanelor. Cât îţi cere banca în plus dacă plăteşti cu monedă metalică

România, ţara comisioanelor. Cât îţi cere banca în plus dacă plăteşti cu monedă metalică

Autor: Corina VÂRLAN

27.07.2011, 13:46 1855

Conform teoriei bancare, sursa principală de venituri a bănciloreste dobânda percepută clienţilor. În România însă, pondereacomisioanelor egalează sau depăşeşte în unele cazuri pondereaveniturilor obţinute de bănci din încasarea dobânzilor, scrieGândul.

În primul trimestru al acestui an 14% din totalul veniturilornete ale grupului BCR au fost obţinute din comisioanele percepute.De exemplu, clienţii sunt obligaţi să plătească un comision pentrudepunerile de monedă metalică în cont în valoare de 1,5% din sumatotală. În cazul operaţiunilor de schimb între bancnote şi monedese percepe un comision de 1,8% din suma totală, în timp ce în cazulîn care altcineva decât titularul contului plăteşte rata, bancapercepe un comision de 3 euro în cazul conturilor în valută şi cu ovaloare variabilă, în funcţie de prag, de la 4 la 10 lei, în cazuldepunerilor în conturi în lei.

Raiffeisen Bank , a treia bancă din România după valoareaactivelor, a încasat anul acesta venituri de 45 de milioane de eurodin comisioane, ţara noastră având cea mai mare contribuţie laveniturile obţinute din comisioane, pentru divizia ce administreazăsucursalele din Europa Centrală şi de Est a băncii. Austrieciipercep comisioane, în valoare de 10 euro, pentru reparaţiilecodului IBAN, în cazul în care, din grabă sau din neatenţie,clientul a scris greşit codul IBAN al contului în care vrea sătrimită o sumă de bani. Citiţi mai multe despre comisioanele percepute de băncile româneşti pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO