Bănci și Asigurări

România va avea anul acesta cel mai mic buget al veniturilor din taxele pe proprietate ca pondere în PIB din ultimii opt ani

Evoluţia taxelor şi impozitelor pe pro­prie­tate a cunoscut o creştere în anul 2014, când veniturile din aceste taxe au reprezentat 0,9% din PIB-ul ţării, cea mai mare valoare din ultimii opt ani, faţă de estimările pentru 2017 care spun că veniturile vor reprezenta doar 0,6% din PIB, adică 5,1 mld. lei

Evoluţia taxelor şi impozitelor pe pro­prie­tate a cunoscut o creştere în anul 2014, când veniturile din aceste taxe au reprezentat 0,9% din PIB-ul ţării, cea mai mare valoare din ultimii opt ani, faţă de estimările pentru 2017 care spun că veniturile vor reprezenta doar 0,6% din PIB, adică 5,1 mld. lei

Autor: Simona Tatu

26.01.2017, 00:08 1051

Veniturile colectate din impozitele şi taxele pe proprietate vor scădea în 2017 cu 12%, de la 5,8 mld. lei la 5,1 mld. lei, estimează guvernul în proiectul de buget, astfel că România va avea anul acesta cel mai mic buget al veniturilor din taxele pe proprietate ca pondere în PIB din ultimii opt ani.

Veniturile bugetare pentru anul 2017 sunt estimate la 254,7 mil. lei (31,3% din PIB), în creştere fa­ţă de anul trecut cu 14% (31 mld. lei).

România se bucură de impozite pe proprietate foarte scăzute în comparaţie cu alte ţări din Europa. Trendul descendent este menţinut şi pentru anul 2017, când sunt estimate venituri de 5,1 mld. lei pentru taxele pe proprietate, faţă de 5,8 mld. lei în 2016.

„Fluctuaţile taxelor şi impozitelor pe proprietate din ultimiul an se datorează modificărilor din noul Cod fiscal din 2016 care a schimbat metodologia de calcul al valorii impozabile a proprietăţilor prin introducerea unui nou ghid de evaluare“, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Evoluţia taxelor şi impozitelor pe pro­prie­tate a cunoscut o creştere în anul 2014, când veniturile din aceste taxe au reprezentat 0,9% din PIB-ul ţării, cea mai mare valoare din ultimii opt ani, faţă de estimările pentru 2017 care spun că veniturile vor reprezenta doar 0,6% din PIB, adică 5,1 mld. lei. Astfel, veni­turile pe impozitele şi taxele pe proprietate au scăzut cu un miliard de lei în ultimii patru ani.

Taxele şi impozitele pe proprietate reprezintă taxele plătite de persoanele fizice şi juridice pentru clădirile folosite în scopuri rezidenţiale, nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă şi taxele pentru maşini. Taxele şi impozitele pe proprietate sunt colectate de către unităţile administrativ-teritoriale, adică ajung în bugetele locale, alături de o parte din impozitele pe profit, pe salarii şi venit, impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.

Persoanele fizice care deţin proprietăţi, fie ele rezidenţiale sau nerezidenţiale, pot cere reevaluarea acestora o dată la cinci ani. Reevaluarea proprietăţilor are ca scop crearea unei baze impozabile cât mai aproape de realitate.

O persoană care are un apartament de 45 de metri pătraţi, într-un bloc cu 10 etaje, plăteşte un impozit anual de aproximativ 450 de lei, pe când o persoană care deţine un apartament de 100 metri pătraţi, în acelaşi bloc, plăteşte aproape 1.000 de lei pe an, conform estimărilor făcute de ZF pe baza normelor metodologice prezente în Codul fiscal.

În ceea ce priveşte impozitul pentru au­to­mo­bile, acesta creşte progresiv cu cât ca­pa­ci­tatea cilindrică a autovehiculului este mai mare. În cazurile în care capacitatea cilindrică a ma­şinii depăşeşte 3.000 centrimetri cubi, deţi­nătorul plăteşte 290 lei / 200 centimetri cubi.

„Spre exemplu, o persoană care deţine o maşină Logan cu o capacitate cilindrică de 1.400 centimetri cubi plăteşte un impozit de 57 de lei pe an, o persoană care deţine o maşină de 5.000 centimetri cubi plăteşte un impozit de 7.250 lei pe an, în timp ce o persoană care are o maşină de 7.000 centimetri cubi ajunge să plătească un impozit de 10.150 lei pe an“, explică Adrian Benţa.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în 2016 venituri totale de peste 223,7 miliarde de lei, în scădere cu 9,8 mld. lei faţă de anul anterior, după ce veniturile colectate din taxele şi impozitele pe proprietate au scăzut cu 55 mil. lei.

simona.tatu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO