Bănci și Asigurări

​Românii ar putea plăti rate mai mici chiar din iulie: costul leilor, în funcţie de care se calculează dobânda la creditele variabile, scade la minimul istoric

​Românii ar putea plăti rate mai mici chiar din...

Autor: Liviu Popescu

13.06.2016, 12:09 51128

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căreia se calculează dobânda pentru creditele variabile în lei, a ajuns astăzi la minimul istoric de 0,73% pe an, în scădere cu 3% faţă de şedinţa de vineri.

Astfel, dacă Robor îşi va menţine tendinţa descendentă până la finele acestei luni, românii ar putea să plătească mai puţin pentru ratele la bancă în condiţiile în care majoritatea băncilor îşi actualizează trimestrial nivelul pentru un credit cu dobândă variabilă.

Imagini incredibile cu viaţa copiilor bogaţi din Dubai

Cum arată rusoaica de 23 de ani care a renunţat la cariera de economist pentru a ajunge cea mai frumoasă stewardesă din Rusia

Cum arată cea mai frumoasă plajă din lume: Stiniva din Croaţia. Este un paradis aproape de România

De la începutul anului şi până în prezent, Robor s-a redus cu 27%, ceea ce înseamnă practic o ieftinirea lunară de 30 de lei pentru un credit ipotecar pe 30 de ani de valoare medie (180.000 de lei).

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul Robor la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum.

Pentru creditele acordate prin programul Prima casă, marja dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO