Bănci și Asigurări

Românii au făcut plăţi cu cardul de 4,5 mld. euro, dar au retras de la bancomate de cinci ori mai mult

Românii au făcut plăţi cu cardul de 4,5 mld. euro, dar au retras de la bancomate de cinci ori mai mult

Autor: Ciprian Botea

20.02.2012, 20:42 788

Plăţile la comercianţi au depăşit în luna decembrie 16% din volumul total al tranzacţiilor cu carduri, potrivit datelor BNR. Chiar dacă ritmul de creştere a utilizării cardurilor la POS-uri a fost de 2,5 ori mai mare decât cel raportat de bancheri în cazul retragerilor de numerar de la bancomate, tranzacţiile la ATM-uri depăşesc încă 80% din totalul operaţiunilor cu carduri.

Sumele retrase de la ATM-uri au urcat la 98 miliarde de lei (23 mld. euro) în 2011, cu 10% peste nivelul din anul precedent. Alternativa plăţilor cu cardul a început să fie promovată mai agresiv de bancheri abia în ultimii ani odată cu extinderea reţelei de acceptare şi în condiţiile în care aceştia caută surse suplimentare de venit.

"Creşterea utilizării cardurilor la comercianţi este o tendinţă naturală care s-a manifestat mai accentuat în ultimii doi-trei ani şi reprezintă un semnal de maturizare a pieţei. Clienţii sunt mult mai atenţi cu cheltuielile şi preferă să lase banii în bancă şi retrag numerar doar atunci când trebuie să facă plăţi pentru care nu pot folosi cardul", afirmă Adrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

Posesorii de carduri au efectuat anul trecut peste 111.000 de tranzacţii la comer­cianţi, valoarea medie a unei plăţi fiind de 170 de lei (circa 40 de euro). Valoarea medie a unei plăţi este semnificativ mai mare decât cea înregistrată pe pieţele dezvoltate, unde chiar cardurile sunt utilizate inclusiv şi pentru plăţi de valoare foarte mică.

Cele mai multe operaţiuni şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor cu carduri la comercianţi s-au înregistrat în perioada octombrie-decembrie, explicaţia fiind dată de cheltuielile suplimentare din perioada sărbătorilor de iarnă. Unele bănci au raportat creşteri de până la 30% ale tranzacţiilor cu carduri în această perioadă. Volumul plăţilor efectuate cu cardul la comercianţi a depăşit 5,4 miliarde de lei (circa 1,25 mld. euro) în ultimul trimestru din 2011, comparativ cu 4,3 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2010.

Totodată, bancherii raportează creşteri de două cifre ale tranzacţiilor cu cardul pe internet, care pleacă însă de la o bază foarte joasă, de câteva zeci de milioane de euro pe an. "Tranzacţiile în mediul online au crescut pentru că acest tip de comerţ are avantajul că îţi oferă posibilitatea de a cău­ta preţul cel mai bun", spune Apolzan.

Totodată, retragerile de numerar de la bancomat au atins un număr de 213 milioane de tranzacţii anul trecut, valoarea medie a unei tranzacţii fiind de peste 461 de lei.

Valoarea medie a unei tranzacţii a crescut de la 427 de lei în 2010, ceea ce arată că sunt în continuare destul de mulţi clienţi care preferă să-şi retragă toţi banii de pe card în ziua de salariu.

La sfârşitul anului trecut existau pe piaţă peste 13,3 milioane de carduri valide, peste 90% fiind carduri de debit. Numărul cardurilor de debit a crescut cu aproape 500.000 de unităţi în ultimul an, până la 11,2 milioane de carduri. În paralel, numărul cardurilor de credit a crescut doar marginal şi a ajuns la 2,15 milioane de unităţi.

Vânzările de carduri de credit acceleraseră în 2000 şi 2010, acestea înlocuind creditul de consum, dar au încetinit anul trecut pentru că mulţi clienţi au preferat să-şi închidă cardurile şi să-şi consolideze datoriile prin refinanţare.

Reţeaua de acceptare a cardurilor a continuat să se extindă şi în 2011, când numărul de bancomate a crescut de la 10.100 la peste 11.000 de unităţi.

Tot­odată, reţeaua de acceptare la plată a ajuns la aproape 125.000 de POS-uri, faţă de 107.000 de POS-uri la sfârşitul lui 2010. "Este în continuare loc de creştere având în vedere că numă­rul caselor de marcat este de 500.000, iar cel al POS-urilor ajunge la 125.000", mai spune Apolzan.

Acest segment de piaţă este dominat de numai câteva bănci mari, dar generează venituri din comisioane de circa 40 mil. euro pe an. Un sfert din numărul de POS-uri este deţinut numai de primele două bănci din piaţă - BCR şi BRD, cu 17.000 şi respectiv 24.000 de terminale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO