Bănci și Asigurări

Românii au făcut plăţi cu cardul de peste 28 mld. lei în prima jumătate a anului, în creştere cu 29% faţă de S1 2016

Românii au făcut plăţi cu cardul de peste 28 mld. lei...

Autor: Anelis Baciu

18.08.2017, 00:05 204

Plăţile cu cardul la POS-urile instalate la comercianţi au cumulat 28,2 miliarde de lei (6,3 mld. euro) în perioada ianuarie-iunie a acestui an, fiind în creştere cu aproape 29% faţă de ace­e­aşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agre­­gate de BNR. Plăţile cu cardul s-au in­ten­sificat în al doilea trimestru, în con­di­ţii­le­ în care în acest intreval de timp s-au efectuat tran­­z­acţii de aproximativ 15 miliarde de lei faţă de 13,2 mi­liarde de lei în primele trei luni din 2017.

În timp ce plăţile cu cardul au crescut cu 29%, retragerile de la bancomate au avansat cu un ritm de circa 13% în intervalul ianuarie-iunie şi au ajuns la peste 80 miliarde de lei. Deşi plăţile cu cardul cresc mai accelerat decât retragerile, acestea din urmă continuă să fie de aproape trei ori mai mari.

Ca număr însă, tranzacţiile cu cardul au depăşit retragerile de la bancomate, dar diferenţa de valoare se păstrează ca urmare a unei tranzacţii medii semnificativ mai mari, de peste 600 de lei în cazul retragerilor în comparaţie cu o valoare medie a unei plăţi cu cardul de aproximativ puţin peste 100 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO