Bănci și Asigurări

Românii au virat 5,9 mld. lei la fondurile de pensii private obligatorii în 2016. Guvernul PSD are pe masă şi varianta unei scăderi a contribuţiei pentru a face rost de bani la buget

Finanţele au chemat ASF la consultări şi s-au pus pe masă mai multe variante în ceea ce priveşte contribuţia lunară din salariul brut: zero sau cel mult jumătate din valoarea actuală.

Finanţele au chemat ASF la consultări şi s-au pus pe masă mai multe variante în ceea ce priveşte contribuţia lunară din salariul brut: zero sau cel mult jumătate din valoarea actuală.

Autor: Anelis Baciu

24.08.2017, 00:05 694

Românii au virat anul trecut contribuţii în valoare de 5,9 miliarde de lei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), în condiţiile în care fiecare român cu vârsta până în 35 de ani a fost obligat să contribuie lunar la un fond de pensii cu 5% din valoarea salariului brut. Din ianuarie 2017 contribuţia a fost majorată cu 0,01 puncte procentuale la 5,1%. Nivelul actual al contribuţiei a fost pus în discuţie de actuala guvernare, iar printre variantele puse pe masa fondurilor de pensii se numără reducerea la 2,5% sau chiar la 1% a contribuţiei, în condiţiile în care aceasta trebuia să ajungă la 6% încă din 2016, conform calendarului iniţial. O contribuţie diminuată de la 5,1% la 2,5% ar duce la înjumătăţirea banilor care intră anual în administrarea fondurilor de pensii până la nivelul de 2,9 miliarde de lei, în scenariul puţin probabil ca numărul de participanţi şi nivelul salariului brut să să menţină. Creşterea numărului de contribuabili, precum şi avansul salariului brut au ca impact creşterea contribuţiilor în valoare absolută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO