Bănci și Asigurări

Romanii cu asigurari unit-linked au pierdut pana la 45% din cauza crizei

Romanii cu asigurari unit-linked au pierdut pana la 45% din cauza crizei

Click pentru imaginea marita

29.09.2008, 20:59 222

Politele unit-linked sunt asigurari de viata care plaseaza cea mai mare parte din banii platiti de client in fonduri de investitii, riscul investitional fiind asumat de client.

Majoritatea fondurilor atasate asigurarilor unit-linked au mers pe minus de la inceputul anului si pana in prezent, cele mai mari scaderi fiind la cele cu expunere mare pe actiuni, a caror valoare a inregistrat scaderi importante din cauza crizei financiare.
Cel mai mult au scazut fondurile Activ - Generali (-44,7%), Exponent - AIG Life (-40,4%), KD Maximus - KD Life (-37,8%), RON Practic 50 - Aviva (-29,8%) sau Interextra - Interamerican (-27,8%).
Din cele 43 de fonduri analizate, 32 au inregistrat scaderi de la sfarsitul anului trecut si pana in septembrie si doar 11 au mers pe plus. Asiguratorii spun insa ca aceste produse sunt pe termen lung, de cel putin zece ani, timp in care este normal ca piata sa aiba atat scaderi, cat si cresteri. In final insa aceste investitii se dovedesc a fi de cele mai multe ori profitabile. Este important ca asiguratii sa nu intre in panica si sa nu isi rascumpere polita acum, pentru ca vor primi mai putini bani decat au investit.
De asemenea, in perioada crizei ar putea fi cel mai bun moment pentru a cumpara unitati de fond la asigurarile unit-linked, deoarece acum pretul acestora este la un nivel redus.
De la inceputul anului au avut rezultate pozitive asigurarile unit-linked care au investit preponderent in instrumente cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat, obligatiunile sau depozitele bancare. Fondurile care au mers pe plus in aceasta perioada sunt EUR Conservator - Aviva (0,62%), Verde - ING (0,81%), Albastru ING (1,26%), Intersafe - Interamerican (3,84%), Bond - ING (4,41%), RON Practic - Aviva (5,39%), Ronsafe - Interamerican (5,6%), Plus - AIG Life (5,83%), Leu Extra - Allianz-Tiriac (5,85%), Leu Plus - Allianz-Tiriac (5,92%) si Confident - Generali (6,28).
In aceeasi perioada si Bursa a raportat scaderi importante, insa au devenit foarte atractive depozitele bancare. Datorita politicii BNR, dobanzile platite de banci la economiile in lei au ajuns la 11%, iar bancile se lupta aprig in oferte promotionale pentru a atrage lichiditati.
ING Asigurari, cel mai mare jucator din piata asigurarilor unit-linked, are in prezent active de circa 835,5 milioane de lei pe acest segment (230 de milioane de euro), fata de 745 de milioane de lei (238 de milioane de euro) la sfarsitul primului semestru al anului trecut. Criza financiara se vede in valoarea activelor fondurilor. De la sfarsitul lunii iunie si pana in prezent din fondul Mixt25 al ING s-au evaporat 27 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro), acesta fiind singurul fond al companiei care a inregistrat o scadere semnificativa a activelor in ultimele luni.
La Aviva, de exemplu, s-au inregistrat scaderi usoare ale activelor la fondurile denominate in dolari. La sfarsitul lunii august compania administra active totale la unit-linked de 75 mil. lei (21 mil. euro), aproape la acelasi nivel ca la sfarsitul lunii iunie. In urma cu un an, activele erau de circa 65 mil. lei (21 mil. euro). Fata de acum un an, fondul Practic al Aviva, denominat in lei, a inregistrat o scadere a activelor de 2,2 mil. lei (circa 0,6 mil. euro).
AIG Life, o alta companie din aceasta piata, avea la sfarsitul primului semestru al anului trecut active de aproape un milion de lei (peste 310.000 de euro) la unit-linked, in prezent valoarea acestora fiind de peste
2,2 milioane de lei (620.000 de euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO