Bănci și Asigurări

Romanii incep sa-si mute economiile din valuta in lei

04.03.2010, 23:05 188

Depozitele in valuta ale romanilor au crescut in ultimul an cu16,9% la valori exprimate in euro, ajungand la sfarsitul luiianuarie la 9,1 mld. euro (35,5 mld. lei), arata datele BNR. Inultimele luni insa economisirea in valuta a incetinit abrupt, inparalel cu stabilizarea cursului de schimb.

In ianuarie, valoarea depozitelor in valuta ale populatiei acrescut nesemnificativ fata de luna decembrie, la valori exprimatein lei inregistrand chiar o scadere cu 1,5%. Analistii spun ca anultrecut economisirea in valuta a crescut ca urmare a deprecieriileului, dar si a instabilitatii politice.

"Datele din ianuarie denota o schimbare in preferintelepopulatiei pentru economisirea in moneda nationala in detrimentuleconomisirii in valuta, datorita stabilizarii cursului si chiarintaririi leului comparativ cu moneda europeana", noteaza MelaniaHancila, economistul-sef al Volksbank.

Depozitele in lei ale persoanelor fizice au continuat sa urce inianuarie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 59,9 mld. euro,in conditiile revenirii increderii in moneda nationala. Crestereadin ultimul an a economisirii in lei a fost de 9,9%. Economistii seasteapta ca tendinta de crestere a depozitelor in lei in daunacelor in valuta sa se accentueze in perioada urmatoare.

"Inversarea trendului de economisire a populatiei se incadreazain asteptarile noastre si estimam ca se va mentine pe parcursulacestui an, datorita diferentialului pozitiv de doanda intre leu sieuro si diminuarii riscului de depreciere a cursului", spuneHancila.

Diferenta medie intre dobanzile la depozitele in lei si cele ineuro era in ianuarie de circa sase procente, potrivit datelor BNR.Dobanzile la lei au crescut rapid la inceputul anului trecut, panain jurul a 16% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati de pe piata,dar au intrat pe un trend descendent incepand cu a doua parte aanului. In acest moment nicio banca nu mai ofera dobanzi de douacifre la depozitele in lei, dar si in cazul depozitelor in eurobonificatiile s-au redus la jumatate intr-un singur an.

Si firmele au facut mai multe economii anul trecut in conditiilein care incertitudinile legate de evolutia economiei le-audeterminat sa-si amane planurile de investitii. In ultimele luniinsa, scaderea vanzarilor a fortat companiile sa inceapa sa consumedin resursele depozitate la banci. Depozitele in lei ale firmelorau scazut in ianuarie cu 6,6% fata de decembrie, pana la 40,6 mld.lei. La valuta, scaderea lunara a fost mai redusa, de 2,6%.

"Disponibilatile financiare ale companiilor se diminueaza siimplicit creste nevoia de finantare a acestora, reliefata si de ousoara crestere a cererii de credite din partea acestora inianuarie. In acest context, ma astept la o usoara revenire acererii de credite din partea companiilor in trimestrele urmatoare,pe masura ce economia va da semne de revenire si companiile vordecide sa-si mareasca productia", apreciaza Hancila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO