Bănci și Asigurări

Românii îşi mută banii din depozite în consum după majorarea veniturilor şi reducerea taxelor

Românii îşi mută banii din depozite în consum după...

Autor: Liviu Popescu

11.01.2016, 00:07 3308

Clienţii persoane fizice au constituit în luna noiembrie 2015 depozite în lei la băncile locale în valoare de 6,4 mld. lei, cel mai redus volum de economisiri lunare în lei din decembrie 2008 încoace, potrivit datelor BNR.

„În mare măsură, banii s-au dus în consum. Este clar că, pe de-o parte, faptul că dobânzile sunt atât de scăzute şi depozitele nu mai sunt remunerate la nivelul de aşteptare al publicului face ca o parte din bani să se îndrepte către consum“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Dobânda medie plătită de bancheri pentru depozitele noi în lei ale populaţiei a fost în luna noiembrie de 1,6%, minim istoric.

Economia românească a trecut în 2015 prin mai multe majorări ale salariului minim, ceea ce a impulsionat consumul. Creşterea este prevăzută a continua şi în anul 2016. Totodată, România a fost printre ţările europene care au avut cele mai înalte ritmuri de creştere ale consumului.

Şi reducerea TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 va stimula consumul, astfel că este posibil ca în ultima lună din 2015 şi în lunile din acest an să vedem tot mai puţine resurse aduse de populaţie la bănci.

Faptul că populaţie nu mai economiseşte la bănci nu este îngrijorător, în opinia unor analişti. „Nu este o îngrijorare faptul că nu au mai crescut depozitele. Este ceea ce se doreşte. Băncile au lichidităţi suficiente, au mai multe depozite decât credite, ceea ce înseamnă că nu au interes imediat de a atrage depozite“, mai explică Dochia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO