Bănci și Asigurări

Romanii mai economisesc si in criza, dar in doze mici

Romanii mai economisesc si in criza, dar in doze mici

Florian Neagu: Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net in sectorul bancar

13.09.2009, 15:40 169

Populatia, care in orice sistem financiar este motoruleconomisirii, in Romania este de doi ani debitor net, luand maimulti bani de la banci decat reuseste sa economiseasca, insabancile romanesti au inceput sa puna un accent mai mare peeconomisirea interna, considera Florian Neagu, director in cadrulBNR.

"Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net insectorul bancar. Economisirea populatiei este bipolara si cu ungrad mai redus de lichiditate. Cresterea economiilor la banci aavut loc in ultimul an in special din motiv de precautie.Cresterearolului economisirii interne pentru banci reclama insa siidentificarea mecanismelor de gestiune a riscurilor aferente", aspus Neagu.

Raportul dintre creditele acordate de banci si depozitele atrasea scazut, in iunie, cu circa 5,2%, la 131,1%, fata de luna august aanului trecut, ceea ce arata ca romanii au evitat sa ia credite in2009 si ca ponderea depozitelor la banci s-a majorat, potrivit unuistudiu al FMI preluat de BNR.

Pe de alta parte, bancile din tarile vecine au acordat mai multecredite, in raport cu volumul depozitelor acumulate, conformdatelor FMI. In Bulgaria, raportul dintre credite si depozite s-amajorat cu 6,4% fata de anul trecut, in timp ce in Ungariaproportia a ramas relativ constanta, inregistrand o crestere cudoar 0,9%. In cazul Poloniei, raportul credite-depozite s-a majoratcu circa 9,3% in iunie 2009, de la 105,9% in luna august a anuluitrecut. In Lituania si Letonia, raportul a crescut cu 10,5%,respectiv cu aproape 30%.

Au existat insa si exceptii. Pe piata bancara din Slovacia,raportul dintre credite si depozite a scazut cu peste 14%, la 88,9%in iunie 2009. In cazul Cehiei s-a inregistrat o scadere mairedusa, de doar 1,1%, fata de luna august a lui 2008, cand raportulcredite-depozite era de 88,6%. Si in Estonia raportulcredite-depozite a scazut cu 4% in iunie 2009.

Neagu a estimat ca, pe termen scurt, economisirea populatiei vafi mai conservatoare, fiind de asteptat o crestere semnificativa ariscurilor din bilantul populatiei, scaderea averii nete simajorarea temerilor privind somajul. Pe termen lung, economisireava fi mai diversificata, fiind avantajate sectoarele financiarenebancare. Educatia financiara va trebui sa creasca, pentru cariscurile plasamentelor de economisire se vor majora.

Chiar daca romanii au tendinta sa faca mai multe economii,majoritatea depozitelor garantate se situeaza sub 50.000 de euro.La sfarsitul lunii iunie, doar 0,35% dintre romanii cu depozite labanci detineau economii de peste 50.000 de euro, cu o valoaretotala de circa 41% din volumul depozitelor garantate, potrivitunui studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CRPE).

"Depozitele au in prezent o puternica distributie asimetrica,majoritatea covarsitoare fiind semnificativ sub pragul de 50.000 deeuro", se arata in studiul CRPE. In noiembrie 2008, aproximativ0,3% din clientii bancilor detineau depozite de peste 50.000 deeuro, reprezentand circa 29,6% din volumul depozitelorgarantate.

Circa 95,2% dintre depozitele detinute de romani in 2008 nudepaseau pragul de 5.000 de euro, reprezentand aproximativ 24% dinvaloarea totala a depozitelor garantate detinute de persoanefizice. Peste 2,4% din totalul depozitelor cuprindeau sume situateintre 5.000 si 10.000 de euro, echivalentul a 13,5% din valoareatotala.

Potrivit calculelor BNR, in cazul companiilor, aproximativ 92,6%din depozite nu au depasit 15.000 de euro in 2008, ceea cereprezinta circa 5,4% din totalul depozitelor pe segmentulcorporate. Depozitele de peste 100.000 de euro detinute de companiianul trecut au fost relativ putine - circa 1,8% din total. Cu toateacestea, soldul depozitelor de peste 100.000 de euro detinute decompanii a reprezentat aproximativ 83,1% din valoarea totala adepozitelor pe segmentul corporate.

Soldul depozitelor detinute de romani la banci isi va mentinetendinta de crestere pana la sfarsitul anului, in ciuda efectelorcrizei financiare si a faptului ca multi romani cu economii depeste 100.000 de euro au decis sa le retraga de la banci inperioada in scaderii increderii in sistemul bancar autohton. "Celmai probabil valoarea depozitelor la banci va continua sa creascain urmatoarea perioada, desi exista factori care indica o posibilareducere a economisirii", sustine studiul.

Deocamdata, increderea romanilor in sistemul bancar nu a fostvizibil afectata de criza, in conditiile in care valoarea totala adepozitelor detinute de persoane fizice a inregistrat o crestere cu13,1% comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO