Bănci și Asigurări

Românii nu vor putea lua credite mai ieftine nici anul viitor, spun analiştii

Românii nu vor putea lua credite mai ieftine nici anul viitor, spun analiştii

Autor: Ciprian Botea

28.12.2010, 14:54 27

Românii se vor putea împrumuta anul viitor doar puţin mai ieftindecât în prezent deoarece băncile nu vor fi dispuse să taie preamult din marjele de câştig în condiţiile în care incertitudiniledin economie persistă şi riscul de credit rămâne la un nivelridicat, spun analiştii.

"Dobânzile la credite, atât în lei cât şi în valută, ar puteasă mai scadă uşor anul viitor, însă diminuarea ratelor de dobândăva fi treptată, deoarece riscurile şi incertitudinea rămân ridicateîn România şi acestea trebuie compensate prin marje mai maricomparativ cu economiile mature", comentează Melania Hăncilă,economistul-şef al Volksbank.

Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank apreciazăcă dobânzile la lei (pentru creditele populaţiei şi firmelor) s-arputea reduce în medie cu circa 1,5 puncte procentuale până lasfârşitul lui 2011, în timp ce costul împrumuturilor în euro varămâne aproximativ la acelaşi nivel.

La sfârşitul lui octombrie, dobânda nominală medie la creditelenoi pentru populaţiei se situa la 12,2% la lei şi 5,9% la euro,potrivit datelor BNR. Creditele în lei erau cu aproape cinci puncteprocentuale mai ieftine decât la sfârşitul anului trecut, în timpce împrumuturile în euro s-au ieftinit în primele zece luni cu maipuţin de un punct procentual.

Dobânzile sunt însă uşor peste minimul înregistrat la jumătateaacestui an, în condiţiile în care în perioada iulie-septembriebancherii au scumpit accelerat împrumuturile de retail pentru a-şiacoperi costurile cu implementarea Ordonanţei 50/2010, careîncearcă să aducă mai multă transparenţă în contractele decredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO