Bănci și Asigurări

Românii rămân prizonieri pe viaţă ai creditelor în valută

Românii rămân prizonieri pe viaţă ai creditelor în valută

Foto Octav Ganea

Autor: Claudia Medrega

19.09.2012, 00:07 3671

Expunerea românilor la creditele în valută a continuat să crească, apropindu-se în iunie de 70%, astfel că populaţia a ajuns să fie mai expusă acum decât la începutul crizei la deprecierea leului faţă de euro. În toamna anului 2008, ponderea împrumuturilor în valută din totalul creditelor contractate de populaţie era de 57%.

Practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valută a făcut din evoluţia cursului o "obsesie" pentru majoritatea românilor. Ponderea mare a datoriilor în valută, de 68% în iunie 2012, amplifică vulnerabilitatea gradului de îndatorare, arată BNR în Raportul asupra Stabilităţii Financiare. Iar problema este că fluxul creditelor nou acordate de bănci este în continuare predominant în valută, ajungând la 56% în perioada ianuarie 2011 - iulie 2012.

Banca centrală arată că împumuturile imobiliare şi cele de consum garantate cu ipoteci sunt acordate în proporţie covârşitoare în valută, respectiv 95,5%, şi 91%. Programul "Prima casă" a contribuit semnificativ la această evoluţie, 53% din creditele imobiliare fiind acordate în 2011 şi în primul semestru din 2012 prin acest program. Aceste credite sunt denominate aproape exclusiv în valută, respectiv 99%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO