Bănci și Asigurări

Romanii sunt supraindatorati; un sfert din venituri merge in plata ratelor la credite. Cum comentati?

Romanii sunt supraindatorati; un sfert din venituri merge in plata ratelor la credite
21.02.2010, 23:15 60

Gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare aveniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii persoanelorfizice in ciuda semnalelor de relaxare monetara transmise de BNR siva pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat in2009.

"Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei acontinuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarearatei restantelor si in viitor", apreciaza Ion Dragulin, directorulDirectiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala.

In Romania, comparativ cu tarile europene, serviciul datorieiocupa una dintre cele mai mari ponderi in total venituri avand invedere ca media la nivelul zonei euro este la jumatate, adica 11%.Doar polonezii platesc o parte mai mare din venitul disponibilpentru rambursarea creditelor, circa 35%, in timp ce spanioliiajung la o pondere de 18% a ratelor lunare in total venituri.

In aceste conditii, creditarea persoanelor fizice ar puteastagna si in perioada urmatoare, sperantele bancherilorindreptandu-se anul acesta spre acordarea de imprumuturicompaniilor si spre cofinantarea de proiecte care beneficiaza defonduri europene.

"Potentialul de crestere a creditarii persoanelor fizice estelimitat pe termen scurt pentru ca veniturile vor continua sa seajusteze, iar Banca Nationala a exprimat foarte clar faptul cabancile nu ar trebui sa reia prea agresiv creditarea", noteazaIonut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen. El spune careferindu-ne strict la populatia indatorata, serviciul datorieiajunge la 40% din venitul disponibil al acesteia.

La sfarsitul anului trecut, restantele mai mari de 30 de zileale persoanelor fizice ajungeau la 2,8 mld. lei (circa 675 mil.euro), fata de 981 mil. lei in decembrie 2008. Pe segmentulcreditului privat restantele depaseau 3,8%, fata de 1% in anulanterior, portofoliile fiind cele mai afectate pe segmentulcreditelor de consum fara garantii si pe cel al cardurilor decredit.

Rata restantelor ajungea la aproape 13% in cazul creditelor maimici de 5.000 de lei. "Riscul de credit este in crestereingrijoratoare, in special pentru expunerile negarantate si cele demica valoare", spune Dragulin

De asemenea, portofoliile de credite acordate companiilor s-audeteriorat rapid pe parcursul anului trecut pentru ca vanzarile auscazut, iar numarul falimentelor si al intrarilor in insolventa acrescut exponential. Cele mai mari probleme sunt pe segmentulintreprinderilor mici si mijlocii (IMM), unde rata restantelor aurcat la peste 5,5%, fata de 1,5% in cazul corporatiilor. Circa 75%din creditele pentru companii sunt acordate IMM-urilor.

Datoria populatiei a stagnat anul trecut la circa 20% din PIB,comparativ cu 55% media zonei euro si peste 30% media tarilor dinEuropa Centrala si de Est. In ciuda gradului redus de indatorareraportat la Produsul Intern Brut, capacitatea de indatorare apersoanelor fizice ramane limitata avand in vedere avereafinanciara si salariile mai mici din Romania. Averea financiaraneta a romanilor - care cuprinde depozitele bancare si investitiilein actiuni, fonduri mutuale si fonduri de pensii - era la sfarsitulanului trecut de 33,3 mld. lei, o valoare de circa doua trei orimai mica decat in Cehia sau Ungaria, tari cu un PIB similiar, darcu o populatie la jumatate fata de Romania, potrivit unui studiu alUniCredit. Creditarea mediului privat a stagnat anul trecut atat pefondul prudentei bancilor care se confruntau cu deteriorarea rapidaa portofoliilor, cat si in conditiile scaderii cererii deimprumuturi ca urmare a incertitudinilor legate de evolutiaeconomiei.

"Stagnarea creditarii anul trecut este explicata si de cerereatimida, ceea ce face ca perspectivele de crestere a economiei safie scazute. Companiile si populatia pastreaza pozitia de debitornet fata de sistemul bancar, dar nevoia de finantare s-a diminuatca urmare a unei schimbari in comportamentul acestora", spuneDragulin.

In decembrie 2009, soldul creditului acordat populatiei sicompaniilor era de aproape 200 mld. dolari, similar cu nivelul dela sfarsitul anului anterior, timp in care creditul guvernamental acrescut de 2,5 ori, pana la 47 mld. euro. Bancile s-au orientatspre finantarea statului pe fondul incertitudinilor din economiaprivata si in conditiile unor randamente de circa 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO