Bănci și Asigurări

Românilor le creşte apetitul de consum la un ritm dublu faţă de media europeană

Românilor le creşte apetitul de consum la un ritm dublu...

Autor: Răzvan Botea

05.08.2019, 00:05 444

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în România cu 5,7%, serie ajustată sezonier, în luna iunie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul mediu european de creştere a vânzărilor în retail este de 2,8%, arată cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Cifra de afaceri din retailul croat a crescut cel mai mult dintre ţările membre ale UE, cu un ritm anual de 7,4% în luna iunie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vânzările cu amănuntul din Lituania au înregistrat un avans similar cu cele din România, de 5,7%.

La polul opus, singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat scăderi în ceea ce priveşte cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul este Slovacia, unde vânzările din acest sector au scăzut cu 0,4%. În timp ce vânzările din comerţul cu amănuntul au stagnat în Belgia, în luna iunie 2019 faţă de iunie 2018, creşteri sub medie s-au mai înregistrat în Bulgaria (0,1%), Danemarca (1%), Austria şi Franţa (ambele cu 1,3%). 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO