Bănci și Asigurări

Rulajul bursei a depăşit de două ori media zilnică, susţinut de tranzacţii deal cu acţiuni BRD şi FP

Rulajul bursei a depăşit de două ori media zilnică,...

Autor: Marius Oncu

30.01.2015, 19:07 499

Tranzacţiile cu acţiunile BRD au avut loc într-un interval de aproximativ 20 de minute, începând de la ora 12:18, la preţul de 9,8 lei/unitate, în creştere cu 1,1% faţă de închiderea din ziua anterioară. Pachetele transferate, de 2,25 milioane de acţiuni în total, reprezintă 0,32% din capitalul BRD.

În piaţa regular, rulajul s-a situat la 6,4 milioane de lei, iar acţiunile BRD au scăzut cu 0,9%, după ce la mijlocul zilei se aflau în urcare cu 1,1%.

Investitorii au perfectat şi patru deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea, în valoare de 21,7 milioane de lei. Cea mai mare dintre aceste operaţiuni, de 12,5 milioane de lei, a avut loc în jurul orei 17:00, la un preţ în scădere cu 0,1% faţă de ziua anterioară. Trei dintre cele patru tranzacţii, cu pachete însumând 16,1 milioane de lei, au avut loc la acelaşi preţ, de 0,8345 lei/unitate, în intervalul 16:07 - 17:03.

Acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut în piaţa regular cu 0,1%, la 0,835 lei/unitate, preţ la care au fost încheiate trei dintre cele patru deal-uri. Schimburile cu titlurile companiei au totalizat pe segmentul regular al pieţei la 8,75 milioane de lei.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,3%, după ce în prima parte a zilei au avansat cu 0,5%, respectiv 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 90,4 milioane de lei (20,32 milioane de euro), cel mai ridicat nivel începând din 16 septembrie, când transferurile cu acţiuni s-au situat la 91 milioane de lei. Bursa a înregistrat şi miercuri cea mai ridicată lichiditate din ultimele patru luni, cu transferuri în valoare de 74,28 milioane de lei, dar, de asemenea, fără să depăşească nivelul înregistrat pe 16 septembrie.

O valoare totală a operaţiunilor din piaţă mai ridicată a fost înregistrate pe 17 septembrie, 13 noiembrie şi 3 decembrie, însă în aceste cazuri valoarea schimburilor cu acţiuni perfectate pe parcursul şedinţei a fost crescută artificial prin înregistrarea în sistemul bursei, la sfârşitul programului de tranzacţionare, a rezultatelor a două oferte şi a unui plasament privat.

Printre acţiunile lichide ale şedinţei de vineri s-au aflat şi Banca Transilvania (TLV), cu operaţiuni de 9,44 milioane de lei, Transelectrica (TEL) - 6,34 milioane de lei şiTransgaz (TGN) - 7,2 milioane de lei. În cazul Banca Transilvania, rulajul include un transfer în piaţa deal de 3,1 milioane de lei. De asemenea, valoarea schimburilor cu acţiunile Transelectrica include două deal-uri de 2,37 milioane de lei, iar cea cu titluri Trsgaz operaţiuni prin negociere directă de 3,95 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania au închis în creştere semnificativă, cu 1,9%, în timp ce Transgaz a urcat cu 0,6%, iar Transelectrica cu 0,5%.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a avansat cu 0,2%, mai lent decât piaţa, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,4%.

Pe segmentul deal al bursei au avut loc şi două tranzacţii cu titluri Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în valoare de 1,8 milioane de lei. Cotaţia BVB a urcat în piaţa regular cu 0,1%, în urma unor operaţiuni de 401.000 de lei.

Indicii BET XT şi BET BK au crescut cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în scădere pe final de şedinţă, influenţate de informaţiile privind inflaţia în zona euro. Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% în luna ianuarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent.

Pe marile pieţe europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,9%, CAC 40 (Paris) a coborât cu 0,6%, iar DAX (Frankfurt) cu 0,4%.

În Europa Centrală, bursa de la Praga a crescut cu 0,1%, în timp ce piaţa de la Budapesta a coborât cu 1,3%, iar cea de la Varşovia a stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO