Bănci și Asigurări

​Rusia: un nou faliment bancar

​Rusia: un nou faliment bancar

Autor: CătăIina Apostoiu

27.07.2016, 16:51 1745

Banca centrală a Rusiei a anunţat plasarea în faliment a uneia dintre cele mai mari 100 de bănci ale ţării în urma unui proces de curăţare a sectorului financiar cu costuri din ce în ce mai ridicate pentru autorităţile acestei ţări, relatează Le Figaro.

Banca centrală a Rusiei a anunţat retragerea licenţei bancare a BFG, bancă înfiinţată în 1994 şi situată pe locul 99 în funcţie de active pe o piaţă cu peste 600 de instituţii. BFG este renumită pentru includerea audiovizualului public printre clienţii săi.

Banca centrală şi-a explicat decizia prin nivelul foarte scăzut al capitalului băncii şi  prin absenţa de măsuri din partea managementului pentru redesarea instituţiei.

Falimentul, este unul dintre cele mai importante din momentul în care preşedinta băncii centrale, Elvira Nabioullina, a accelerat procesul de curăţare a sectorului supraaglomerat şi fragil moştenit din perioada post-sovietică.

În decurs de doi ani, aproximativ 200 de instituţii şi-au pus lacătul la uşă, mişcarea accelerându-se în urma crizei financiare generate de sancţiunile occidentale impuse pe fondul crizei ucrainene şi de prăbuşirea preţurilor petrolului.

În aceste condiţii, agenţia de asigurare a depozitelor s-a văzut nevoită să se împrumute de la banca centrală. Aceasta intenţionează de altfel să creeze un fond care să-i permită să vină în mod direct în ajutorul instituţiilor aflate în dificultate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO