Bănci și Asigurări

Rusia vede randamentele neschimbate anul viitor chiar dacă plănuieşte să se împrumute de două ori mai mult

Rusia vede randamentele neschimbate anul viitor chiar...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2016, 00:00 309

Ministerul rus de finanţe este încrezător că va putea dubla volumul de finanţare în 2017 de la nivelul record atins anul acesta fără a împinge randamentele mai sus, pariind că băncile locale vor dispune de suficient cash pentru finanţarea datoriilor de stat, relatează Bloomberg.

Ministerul intenţionează de asemenea să emită euroobligaţiuni de până la 3 miliarde de dolari bazându-se pe infrastructura financiară locală pe care a folosit-o în 2016 pentru a evita obstacolele generate de sancţiunile occidentale, a declarat Konstantin Vişkovski, director al Trezoriei. 

Cu economia în revenire şi cererea pentru titluri ruseşti de datorie încă solidă, guvernul doreşte să facă din emisiunile de pe pieţe principala sursă de finanţare pentru deficitul ţării, reducând astfel dramatic dependenţa de fondul suveran constituit din taxe pe exportul de petrol şI gaze care a acoperit cea mai mare parte a deficitului în ultimii ani, a declarat Vişkovski.

Până în 2019, ministerul intenţionează să acopere 90% din deficit prin emisiuni de bonduri, în creştere de la aproximativ 20% în acest an. Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la 1% din PIB în 2019 de la aproximativ 3,7% în acest an.

Pentru investitorii străini, titlurile în ruble au generat randamente de 35% în acest an, al doilea cel mai ridicat nivel din indicele Bloomberg Emerging Market Local Sovereign.

Ministerul rus intenţionează să menţină nivelul net al emisiunilor de eurobonduri neschimbat anul viitor. În 2016, mulţi oficiali s-au temut că sancţiunile americane şi UE vor închide practic piaţa în condiţiile în care băncile occidentale au refuzat să participe. Însă ministerul de finanţe a reuşit să plaseze 1,75 miliarde de dolari în mai. În septembrie, ministerul a vândut obligaţiuni de încă 1,25 miliarde de dolari.

Pe lângă emisiunile noi de euroobligaţiuni de 3 miliarde de dolari, Vişkovski a declarat că ministerul intenţionează să ofere obligaţiuni noi de până la 4 miliarde de dolari pe care investitorii le pot schimba pentru cele existente, mai puţin tranzacţionate.

Rusia intenţionează de asemenea să emită titluri în yuani în 2017. Speranţele de lansare a unui astfel de plasament în acest an nu s-au materializat din cauza unor întârzieri de partea chineză.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO