Bănci și Asigurări

Să nu te încrezi în recomandările băncilor de investiţii: Doar una singură a dat pronosticul corect despre câştigătoarea Cupei Mondiale

Să nu te încrezi în recomandările băncilor de...

Autor: Gabriel Cojan

19.07.2018, 17:32 235

La această ediţie a Cupei Mondiale, cei mai nepricepuţi pariori au fost instituţiile financiare. Nume precum ING, UBS sau Goldman Sachs nu au reuşit să dea un pronostic corect, scrie Business Insider.

Aceştia s-au folosit de tehnici din analiza financiară şi modelare economică pentru a ghici campioana de anul acesta, japonezii de la Nomura fiind singurii care au reuşit să anticipeze victoria francezilor.

Dintre cele 5 mari instituţii financiare care au dat un pronostic, două au ales Spania, una a ales Germania şi una a ales Brazilia.

De ce nu au reuşit giganţii financiari să anticipeze acest rezultat? Pentru a întelege mai bine, trebuie să vedem ce sisteme au folosit pentru a afla rezultatul.

Goldman Sachs s-a folosit de inteligenţa artificială pentru simularea a 200.000 de modele, orientându-se în funcţie de statistici despre echipe şi jucătorii acestora pentru obţinerea unor simulări cu scoruri cât mai exacte.

Principala favorită a celor de la Goldman Sachs a fost Brazilia, pe care aceştia o vedeau drept campioană după ce ar fi învins Germania în finală. În realitate. Germania nu a reuşit să treacă de faza grupelor în timp ce Brazilia a părăsit competiţia în sferturi. Doar 11 din cele 16 echipe pe care Goldman le preconiza ca trecând de grupe au reuşit să ajungă in faza optimilor.

Gigantul bancar elveţian UBS a făcut doar 10.000 de simulări ale turneului. Metoda folosită a fost introducerea de variabile, inclusiv un sistem de clasificare obiectiv, care măsoară capacităţile jucătorilor, şi apoi introducerea datelor într-o simulare ce compară informaţiile.

UBS s-a bazat pe succesul Germaniei, dar aceasta nu a trecut nici măcar de faza grupelor, rezultat cu o şansă de 10%. După calculele UBS, Franţa era favorita cu numărul 5, în timp ce Croaţia era cotată cu o şansă de 1% să ajungă în finală.

ING a mizat pe succesul Spaniei, pronostic bazat pe valoarea totală de 1,187 miliarde de dolari a echipei, Franţa venind imediat după cu o valoare de 1,183 miliarde de dolari.

Japonezii de la Nomura sunt singurii care au ghicit campioana mondială, după ce au luat in considerare valoarea jucătorilor,  forma echipei, performanţele şi istoria echipei la Campionatul Mondial.

Având în vedere incertitudinile din fotbal, rezultatele nu pot fi anticipate cu ajutorul calculelor, lucru dovedit la această ediţie de Campionat Mondial şi rezultatele surpriză din cadrul acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO