Bănci și Asigurări

Salariile bancherilor stau pe loc, iar bonusurile ar putea scadea

12.02.2009, 18:39 23

"Unele banci vor ingheta salariile in cursul acestui an, iar altele le vor scadea pentru a nu fi nevoite sa concedieze masiv angajatii, deoarece piata bancara nu mai are in vedere extinderea agresiva a liniilor de business ca in anii anteriori", spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de consultanta in HR si executive search Total Business Solutions (TBS).
Angajatii din banci au fost in ultimii ani, aproape traditional, printre cei platiti cel mai bine din economie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, care indicau un salariu mediu brut de 5.983 de lei (1.503 de euro) in banking in luna decembrie, de aproape trei ori mai mare fata de salariul mediu pe economie.
Un vicepresedinte de banca are un salariu lunar net de 8.000 - 15.000 de euro, un chief financial officer (CFO) castiga intre 7.000 si 12.000 de euro, in timp ce un retail director care ocupa si functia de vicepresedinte ia pana la 15.000 de euro, spun head hunterii si firmele de recrutare.
Expatii care ocupa pozitii de presedinte de banca au salarii cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusurile. "In medie, presedintii de banca au salarii lunare nete de 20.000 - 25.000 de euro, insa exista salarii si de 40.000 de euro pe piata la acest nivel", spune George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume.
Cu un salariu mediu brut de 995 de euro anul trecut, angajatii din banci erau cel mai bine remunerati din economie, fiind urmati de cei din farma (918 euro) si cei din IT&C (880 de euro), potrivit studiului Paywell realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Intr-adevar la nivel de medie, salariile din banci sunt printre cele mai mari din piata. Cu toate acestea, media salariala a fost 'trasa in jos' de intrarea a foarte multi noi angajati in sistem, dat fiind ca salariile pe pozitii de entry-level din banking nu au niveluri foarte ridicate", spune Alina Popescu, coordonatorul departamentului de reward information services din cadrul companiei de consultanta in management Hay Group Romania.
Cu toate acestea, in ultimii ani cresterile salariale nu au fost spectaculoase in banci, 10% in 2007 si 9% in 2008, in conditiile in care piata crestea cu 12 - 15%, potrivit reprezentantului Hay. Diferentele veniturilor din banci fata de anul trecut nu vor veni din reduceri salariale, ci din reducerea primelor si a bonusurilor. "Foarte multe banci au anulat bonusurile. A fost limitat numarul de kilometri pe care ii plateste firma angajatilor care au masina de serviciu si a fost plafonat numarul de minute de pe telefonul de serviciu", spune Necefor.
Potrivit informatiilor disponibile, salariile din banci nu au evoluat in scadere in ultimele luni, in schimb specialistii in executive search spun ca au inceput sa scada bonusurile, care reprezinta, in general, 15-25% din salariul anual. In cazul pozitiilor de top, partea variabila este mult mai complexa si in unele cazuri ajunge chiar sa dubleze salariul fix.
Un update realizat in ianuarie de compania de consultanta in resurse umane Mercer la studiul salarial Total Remunerations Survey publicat anul trecut arata ca media cresterilor salariale la nivel de economie va fi in acest an de 7%, cele mai mici procente de crestere fiind avansate de domenii foarte afectate de criza, cum sunt sistemul bancar si industria grea.
"In urmatoarele sase luni salariile nu vor mai creste cu mai mult de 5%. De regula, renegocierea salariala are loc o data la 6 luni, respectiv un an. Acest drept ramane valabil, insa persoana care va renegocia salariul trebie sa aduca mai mult decat oricand dovada performantei", este de parere Mihaela Scarlat, consultant la Advice Human Resorces.
Butunoiu este de parere ca bancile vor prefera sa reduca numarul de angajati, decat sa scada salariile. "In general, companiile care au probleme, dar tin la imagine, mai degraba dau oameni afara in loc sa scada salariile. In cazul in care le vor creste, vor face acest lucru doar cu procente mici, pentru a compensa deprecierea leului." Surse bancare afirma ca angajatii unor institutii de credit care au salariile negociate in lei au inceput sa solicite indexarea acestora in functie de deprecierea leului fata de euro.
Pana in prezent, au anuntat planuri de restructurare banci ca OTP Bank, care a disponibilizat 5% din angajati, si Citibank, de unde au plecat aproximativ 100 de oameni. "Ar fi bine daca s-ar umbla la salarii pentru a se evita restructurarile, in special la salariile mari, de peste 5.000 de lei. Majoritatea veniturilor lunare din banci sunt sub 3.000 de lei", a declarat recent pentru ZF Paraschiv Constantin, presedintele Federatiei Sindicatelor din Banci si Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO