Bănci și Asigurări

Salariile bancherilor vor fi la vedere începând de anul viitor

Foto Shutterstock

Salariile bancherilor vor fi la vedere începând de anul viitor

Autor: Ciprian Botea

04.07.2011, 00:03 788

Salariile şefilor din bănci vor fi făcute publice începând deanul viitor, măsura urmărind îmbunătăţirea disciplinei în sectorulfinanciar, potrivit unui raport al Comitetului de SupraveghereBancară de la Basel.

"Băncile sunt încurajate nu doar să divulge informaţiilesolicitate, dar şi să argumenteze pe cât posibil în ce măsură modulîn care sunt stabilite remuneraţiile influenţează politica generalăde management al riscului", se arată în raportul citat. Comitetulde la Basel este un organism care funcţionează în cadrul BănciiReglementelor Internaţionale, considerată "banca băncilorcentrale".

Informaţiile privind salariile trebuie publicate anual, iarbăncile centrale vor putea cere instituţiilor financiare să publicedate atât despre exerciţiul financiar curent, cât şi despreexerciţiile anterioare. În raportări trebuie să se regăseascăinclusiv valoarea bonusurilor şi acţiunilor primite de directoriidin bănci. Totodată, băncile vor fi obligate să publice numărulangajaţilor care au primit remuneraţii variabile în timpul anuluifiscal pentru care se face raportarea, precum şi numărul şivaloarea totală a bonusurilor acordate.

Băncile vor avea un comitet de supraveghere a modului în caresunt stabilite remuneraţiile, numele membrilor acestui comiteturmând să fie făcute publice. Există, de asemenea, obligaţia cabăncile să precizeze în rapoartele anuale dacă au apelat laconsultanţi externi în procesul de stabilire a remuneraţiilor.

În România, salariile bancherilor sunt cuprinse între 10.000 şi30.000 de euro lunar, la care se adaugă bonusurile. De exemplu,preşedintele băncii de stat Eximbank, Ionuţ Costea, a raportatpentru 2009 un salariu net de 27.000 de euro. Un alt executiv debancă, Gheorghe Carabasan, vicepreşedinte al CEC Bank, avea unsalariu lunar de 12.400 de euro, potrivit datelor publicate deAgenţia Naţională de Integritate.

Măsurile vor intra în vigoare la 1 ianurie 2012, iar prinacestea se încearcă o corelare mai strânsă între nivelulcompensaţiei şi riscurile asociate activităţii directorilor şianga­jaţilor din bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO