Bănci și Asigurări

Bancherii au câştigat acelaşi salariu ca anul trecut, deşi băncile au fost pe profit

Bancherii au câştigat acelaşi salariu ca anul trecut,...
24.09.2016, 19:30 2204

După ce în anii de criză salariul mediu net din industria ban­ca­ră a continuat să crească ne­stingherit de pierderile băn­cilor, de restructurare sau de restrângerea creditării, în prezent creşte­ri­le salariale au fost stopate, câştigul mediu din bănci rămânând în iulie 2016 la aproape ace­laşi nivel ca în iulie 2015.

Potrivit datelor de la Institutul de Statis­tică (INS), în luna iulie bancherii câştigau în medie lunar 4.304 lei. În pofida absenţei creş­te­rilor salariale, anga­jaţii din bănci rămân în con­tinuare prin­tre cel mai bine plătiţi angajaţi din eco­no­mie. Faţă de 2008 salariile din bănci sunt cu peste o treime mai mari şi de peste do­uă ori mai mari decât venitul mediu pe economie.

Câştigurile bancherilor sunt influenţate de factori precum bonusuri de performanţă şi pri­me, ceea ce face ca în unele luni din an ve­ni­tul mediu să fie mai mare decât în altele. 

Pe de altă parte, în 2013 cel mai bine plă­tiţi bancheri din România câştigau anual pes­te un milion de euro, potrivit Autorităţii Ban­care Europene (EBA), care nota că unul face parte din echipa de top manage­ment, iar cel de-al doilea venea din in­vest­ment banking. Câştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cunos­cute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO