Bănci și Asigurări

Şanse slabe ca euro să mai coboare sub 4,3 lei

Şanse slabe ca euro să mai coboare sub 4,3 lei

Autor: Liviu Chiru

06.12.2010, 23:48 22

Analistii şi dealerii locali se aşteaptă ca euro să rămânăaproape de nivelul actual până la sfârşitul anului, însă cei maipesimişti văd posibile unele tensiuni în primăvara viitoare. Chiarşi aşa, nimeni nu anticipează că euro va mai trece de vârfulistoric de 4,4 lei, atins în vară.

În prezent euro oscilează în jurul nivelului de 4,31 lei, încondiţiile în care aversiunea faţă de plasamentele considerateriscante este din nou ridicată. Pe de altă parte, potenţialul decreştere este plafonat de temerile jucătorilor privind o posibilăintervenţie a băncii centrale.

Escaladarea temerilor privind criza datoriilor publice din zonaeuro şi înrăutăţirea percepţiei investitorilor străini asupraUngariei, unde guvernul a luat mai multe măsuri dure - de lataxarea suplimentară a băncilor la naţionalizarea pensiilor private-, sunt acum principalele riscuri şi pentru stabilitatea leului.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, consideră că euro varămâne la 4,25-4,3 lei până la sfârşitul anului. Pentru primultrimestru din 2011 intervalul de variaţie este doar un pic mailarg, între 4,2 şi 4,3 lei.

"Nu mă aştept să avem probleme, dar trebuie să fim cât maiaproape de perfecţiune, altfel este foarte uşor să fii inclus înaceeaşi categorie cu alţii. Trebuie să continuăm să ne consolidămfiscal, dar în acelaşi timp să luăm şi măsuri pentru relansareaeconomică. Noi venim după doi ani de recesiune, iar asta este maidegrabă o excepţie", comentează Anghel.

O evoluţie similară pentru acest sfârşit de an vede şi FlorianLibocor, economistul-şef al BRD-SocGen.

"În primul trimestru pot să apară presiuni de depreciere aleului faţă de euro, însă cred că vor fi mai mici decât au fost deobicei în primul trimestru al anilor trecuţi. Există şi un scenariude apreciere, însă este condiţionat de refacerea încrederii şi decapitalizarea câştigului de credibilitate", spune Libocor.

Ceva mai pesimist, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al RaiffeisenBank, vede euro la 4,4 lei în martie. "Şansele de a vedea un leumai slab în perioada următoare au crescut după acutizareaaversiunii la risc a investitorilor internaţionali."

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING, crede căleul ar putea să intre sub presiune în primăvară dacă economia nuva reuşi să iasă din recesiune. "BNR va proteja leul dacă va finevoie şi sunt şanse mici ca euro să încheie anul peste nivelul de4,3 lei", spune Chideşciuc. El subliniază pe de altă parte căriscurile ca economia să rămână în recesiune şi în 2011 rămânimportante, iar într-un asemenea scenariu şi leul ar putea săpiardă teren. În prognoza curentă, ING anticipează un curs de 4,3lei/euro în martie, respectiv 4,35 lei/ euro în iunie 2011.

Şi analiştii Credit Europe Bank văd euro rămânând în apropiereapalierului de 4,3 lei până în primăvară. "Cred că cele mai maririscuri în următoarea perioadă rămân cele legate de problemadatoriilor statelor din zona euro, întrucât creşterea aversiunii larisc generează presiuni de depreciere", spune GeorgianaConstantinescu, analist la Credit Europe Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO