Bănci și Asigurări

Şase asigurători au adus 200 mil. lei la capital în primul trimestru

Şase asigurători au adus 200 mil. lei la capital în...

Autor: Ciprian Botea

23.04.2015, 00:03 332
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în primul trimestru majorări de capital cumulate de 200 mil. lei efectuate de şase companii de asigurări şi mai are pe masă solicitări de aprobare a suplimen­tării capitalurilor asigurătorilor cu alte 100 mil. lei, potrivit datelor agregate de instituţie şi analizate în şedinţa de ieri a Consiliului ASF.

Printre majorările de capital finalizate în perioada ianuarie-martie se numără şi operaţiunea derulată de Astra, companie aflată în administrare specială, ai cărei acţionari aprobaseră în toamna anului trecut o suplimentare cu 65 milioane de lei. Com­pania se află acum într-o a doua etapă de majorare a capitalului, pentru revenirea în parametrii de solvabilitate şi lichiditate impuşi prin lege fiind necesar un aport de aproape o jumătate de miliard de lei.

La Oficiul Naţional al Registrului Comerţului există date privind majorările de capital doar pe primele două luni, dar în statisticile instituţiei nu apare nicio companie de asigurări. Trebuie precizat că înregistrarea majorării de capital are loc cu o anumită întârziere faţă de momentul aprobării acesteia.

Companiile de asigurări au fost nevoite să-şi majoreze capitalurile cu sute de milioane de lei în ultimii ani din cauza pierderilor înregistrate. Piaţa asigurărilor a avut pierderi agregate de 1,7 miliarde de lei din 2005 încoace. Printre companiile cu cele mai mari majorări de capital de anul trecut se numără Omniasig, BCR Viaţă şi Asirom, toate deţinute de austriecii de la Vienna Insurance Group, care au derulat un amplu proces de restructurare a operaţiunilor locale.

ASF a aprobat în primul trimestru şi majorări de capital de aproape 2 mil. lei la nouă companii de brokeraj. Mulţi brokeri vor fi nevoiţi să aducă bani în plus, în condiţiile în care o nouă reglementare a ASF îi obligă să aibă un capital de minimum 150.000 de lei până la finalul acestui an. Pragul minim din acest moment este de 25.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO