Bănci și Asigurări

Scădere surprinzătoare a inflaţiei în august: 1,2% faţă de 1,4% în iulie. Creşterea dobânzilor la lei s-ar putea amâna

Scădere surprinzătoare a inflaţiei în august: 1,2%...

Autor: Iulian Anghel

13.09.2017, 00:05 271

Preţurile de consum au crescut în august comparativ cu august 2016 cu 1,2% şi au scăzut faţă de luna precedentă cu 0,2% graţie unei reduceri mai accentuate a preţurilor volatile la produsele alimentare.

Datele privind inflaţia oferite ieri de INS sunt ultimele de dinaintea şedinţei BNR din 3 oc­tombrie în care ar putea fi luată decizia de însăprire a politicii de dobândă monetară prin modi­ficarea coridorului facilităţilor perma­nente.

Sunt mai bine de doi ani de când BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 1,75%, facilitatea de credit la 3,25%, iar pe cea de depozit la 0,25%. Şi, de asemenea, este aproape un an de când economiştii anticipează că BNR îşi va schimba această politică, întrucât aşteptarea este ca inflaţia să crească.

Mulţi economişti credeau că BNR îşi va înăspri politica în vara care a trecut, începând cu modificarea coridorului de dobândă la facilităţile permanente descurajând, astfel, creditarea şi temperând inflaţia. Dar vara a trecut, inflaţia este încă jos şi surpriza este că ea a scăzut la 1,2% în august, faţă de 1,4% în iulie.

În aceste condiţii, modificarea politicii de dobândă a BNR nu mai poate fi dată ca sigură în octombrie, cum credeau economiştii cu câteva luni în urmă. Totuşi, accizele cresc în două etape în această toamnă (15 septembrie şi 1 octombrie) fapt ce va determina aproape automat creşterea inflaţiei. În august, preţul carburanţilor a crescut faţă de iulie cu 0,65% şi a scăzut faţă de decembrie trecut cu 3,6%. INS va publica datele despre inflaţia din sep­tembrie (care vor cuprinde accizele ma­jorate), la 12 octombrie, la peste o săptă­mâ­nă după şedinţa de politică monenară a BNR.

În august BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2017 la 1,9%, faţă de estimarea anterioară de 1,6%, în vreme ce estimarea pentru 2018 este de 3,2%. Preţurile volatile sunt cele care au ţinut inflaţia în frâu în august. Legumele şi conservele de legume s-au ief­tinit, faţă de luna precedentă, cu 11,6%, car­tofii cu 9,7%, iar fructele proaspete cu 9,2%.

S-au scumpit faţă de luna precedentă ouăle, cu 1,7%, untul cu 1,3% şi fasole boabe, cu1,2%.

Pe ansamblu, în luna august, faţă de august trecut preţurile au crescut cu 1,2%. Alimentele şi mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 1,5% faţă de august 2016, iar tarifele pentru servicii au scăzut, în medie, cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO