Bănci și Asigurări

Scaderea costurilor de finantare ale bancilor nu se vede si in dobanzile la „Prima casa”

Scaderea costurilor de finantare ale bancilor nu se vede si in dobanzile la „Prima casa”
07.03.2010, 23:10 68

Bancherii au venit la editia de anul acesta a programului "Primacasa" cu aceleasi dobanzi ca in vara lui 2009, desi intre timpcosturile lor de finantare au scazut considerabil. Nici statul nu afortat insa o ieftinire a creditelor, permitandu-le bancilor samearga cu marje la fel de mari ca anul trecut.

Pentru editia de anul acesta a programului "Prima casa" statul acerut bancilor sa vina din nou cu oferte de pret pentru crediteleipotecare, insa in normele de reglementare a programului a prevazutaceleasi marje ca in vara lui 2009, respectiv 4 puncte pestenivelul indicatorului Euribor trei luni la euro si 2,5 puncteprocentuale peste indicatorul Robor trei luni, la lei. Rezultatul?Din cele 21 de banci inscrise, majoritatea bancilor au venit cuaceleasi oferte ca si anul trecut, o mare parte fiind setate chiarla nivelul maxim admis.

Aceasta desi intre timp prima de risc pentru Romania a scazut dela circa 400 de puncte de baza (in iunie 2009) la 270 de puncte debaza (in martie 2010). Totodata, BNR a redus in acest interval ratarezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa leconstituie de la 40% la 25% pentru fondurile in valuta atrase,respectiv de la 18% la 15% la fondurile in lei. Toate acesteainseamna ca bancile se pot finanta mai ieftin, iar aceasta scaderede costuri ar fi putut sa fie transmisa si catre client.

"Ar trebui sa se mai reduca un pic preturile si pentru "Primacasa" , contextul nu mai e acelasi ca in vara trecuta", admitearecent un bancher, care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul.Alti bancheri, precum Gabriela Nistor, sefa retailului de la BancaTransilvania, considera insa ca, avand in vedere ca dobanda coboaraacum sub 5% pe an, nivelul este suficient de scazut si nu sejustifica reducerea marjelor.

Datele BNR arata ca dobanda medie la creditele ipotecare in euronou-vandute a coborat treptat, de la 7,7% in iunie anul trecut la4,77% pe an in ianuarie anul acesta.

Ce oferte au bancile?

BCR, cea mai mare banca locala dupa active, care a obtinut sicel mai mare plafon de garantii in ambele editii ale programului"Prima casa", vine anul acesta cu o dobanda de 4,6% la euro pentrucreditele ipotecare in euro vandute cu garantia statului.

Banca nu a precizat structura detaliata a costului, insa avandin vedere ca nivelul indicatorului Euribor pentru maturitatea detrei luni este de 0,65% pe an, rezulta ca marja se apropie foartemult de nivelul maxim permis de stat, de 4 puncte procentuale. BCRnu mai percepe comisioane de acordare sau alte comisioanelunare.

In editia din 2009, BCR avea o marja de 3,8% peste Euribor, laultima calculatie dobanda ajungand la 4,4% pe an. Banca maipercepea insa un comision de acordare de 0,5%.

Anul acesta BCR are alocate garantii de 216 mil. euro, dupa ceanul trecut a utilizat circa 70% din plafonul de 420 de milioane deeuro.

UniCredit Tiriac, o banca de mari dimensiuni care a avut insa oprezenta discreta in program, a ales sa mearga pe aceeasi structurade costuri ca si anul trecut, respectiv la limita superioarapermisa de stat. La fel au procedat si Banca Transilvania, AlphaBank, Bancpost sau Millennium.

Doar BRD-SocGen, care are al doilea plafon ca marime in program,de 162 mil. euro, a venit cu marje usor mai mici decat anul trecut.Pentru creditele cu perioade de rambursare mai mici de 20 de animarja a scazut de la 2,5% la 2,4%, iar pentru perioade de 20 panala 30 de ani marja este acum de 2,65%, de la 2,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO