Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor incepe sa se simta in ratele la creditele in lei

Scaderea dobanzilor incepe sa se simta in ratele la creditele in lei
03.02.2010, 00:00 137

Scaderea dobanzilor de pe piata interbancara, de la niveluri depeste 10% in decembrie la mai putin de 8% pe an in prezent, incepein sfarsit sa se simta si in ratele platite de clienti la creditelein lei, care pot sa scada si cu 3%.

Bancile sunt obligate, din ianuarie 2009, sa stabileasca pretulcreditelor pentru clientii persoane fizice in functie deindicatorii transparentei, majoritatea raportandu-se la valoareaRobor (indicatorul pietei monetare interbancare, calculat si afisatzilnic de BNR).

Turcii de la Garanti Bank au anuntat ieri ca de la 1 februariedobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice aucoborat cu 1%, ca urmare a scaderii nivelului Robor.  Astfel, ratala un credit de nevoi personale fara garantii de 50.000 de lei,rambursabil in 10 ani, coboara de la 935 de lei la 904 lei,respectiv cu 3,3%, potrivit unui exemplu de calcul furnizat debanca. De aceste reduceri beneficiaza atat clientii care cumparaacum un credit, cat si cei care au finantari in derulare. "Avand invedere reducerea de catre Banca Nationala a dobanzii de politicamonetara, incepand cu 1 februarie, creditele in lei, in sold saunou acordate, au dobanzi mai mici cu 1,08%", spune Murat Atay,directorul general al Garanti Bank. Banca vinde acum crediteipotecare in lei cu o dobanda de 11,4% pe an, in timp ce lacreditul de nevoi personale fara garantii dobanda este de 11,52% pean.

Dupa decizia BNR de la inceputul lui ianuarie de a reducedobanda-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5%pe an, si dobanzile la banci au inceput sa scada. Imbunatatireasentimentului jucatorilor straini fata de economia romaneasca acontribuit de asemenea la relaxarea conditiilor de lichiditate depe piata, BNR nemaifiind nevoita sa vanda euro contra lei pentru atempera presiunile de crestere a cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO