Bănci și Asigurări

Scăderea investiţiilor cu 13,3% în trimestrul doi a determinat intrarea economiei în recesiune

Scăderea investiţiilor cu 13,3% în trimestrul doi a...

Autor: Sorin Pâslaru

03.09.2014, 11:13 443

Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că singurul capitol pe minus din punct de vedere al utilizării Produsului Intern Brut au fost investiţiile. Formarea brută de capital, adică investiţiile, a scăzut cu 13,3% în trimestrul doi 2014 faţă de trimestrul doi 2013. Astfel, în pofida creşterilor cu 3,7% a consumului final efectiv şi cu 1% a exportului net, PIB-ul din T2 şi-a frânat avansul faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior la 1,2%. Pe trimestrul unu în 2014 avusese o creştere de 3,9% faţă de trimestrul unu din 2013.

Scăderea investiţiilor se datorează în primul rând opririi cheltuielilor de capital ale statului care au cunoscut o scădere cu 30% pe primul semestru al acestui an, dar şi scăderii cheltuielilor de capital a firmelor private ca urmare a introducerii taxei „pe stâlp”.

Din punct de vedere al formării PIB cea mai mare surpriză este scăderea valorii adăugate provenite din comerţ cu 4,3% în trimestrul doi 2014 faţă de acelaşi trimestru din anul anterior, în pofida creşterii anunţate de către Institutul de Statistică a volumului comerţului cu 7-9% în aceeaşi perioadă faţă de 2013. Agricultura a scăzut cu 7,6%, iar construcţiile cu 5,2%, însă acestea sunt date care erau aşteptate. Rămâne de clarificat ruperea corelaţiei între creşterea cifrei de afaceri a retailerilor anunţate de INS lunar care până acum a fost un indicator pentru evoluţia comerţului în ansamblu şi modul în care s-a mişcat indicatorul valorii adăugate brute în comerţ. Este posibil ca marjele de profit să fie din ce în ce mai strânse ca urmare a scăderii generalizate a preţurilor din economie. România traversează acum una dintre cele mai slab inflaţioniste perioade. Pe de altă parte, preţul inputurilor care se scad din producţie pentru a obţine valoarea adăugată brută, care stă la baza calculului PIB, nu au cunoscut aceeaşi scădere, ci dimpotrivă.

Industria a crescut cu 2,1% pe trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar cea mai ridicată rată de creştere au avut-o sectorul informaţiei şi comunicaţiei, de 9,8%. Un indicator alarmant este evoluţia valorii adăugate brute în total, în T2 din 2014, care arată doar 0,3% creştere faţă de trimestrul doi 2013. Doar creşterea impozitelor nete pe produs, de 6,8%, în valoare de 20,1 miliarde de lei în trimestrul doi, a făcut ca nivelul creşterii PIB pe T2 să fie de 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Statul a strâns suplimentar din taxa pe benzină şi taxa “pe stâlp” circa 1,5 miliard de lei în prima parte a anului 2014. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO