Bănci și Asigurări

Scăderea rapidă a dobânzii a dat curaj firmelor să ia credite noi de 1,6 mld. lei în două luni

Scăderea rapidă a dobânzii a dat curaj firmelor să ia...

Autor: Razvan Voican

23.10.2013, 21:50 1212

Dobânzile mai mici reuşesc până la urmă să stimuleze cererea de credite. O demonstreză adevăratul „salt“ de 2% înregistrat de creditul în lei în septembrie pe fondul înjumătăţirii dobânzii ROBOR la trei luni – referinţa principală pentru costul creditului în lei -  faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012.

Principalul motor de creştere a fost creditul corporate care a urcat cu 2,6% faţă de august, respectiv cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În două luni clienţii companii au luat credite noi în moneda naţională de 1,6 mld. lei în condiţiile în care ROBOR la trei luni a intrat sub pragul de 4% pe an în prima parte a lui august şi a rămas acolo, apropiindu-se în prezent de 3% în aşteptarea şedinţei de politică monetară de la BNR din

5 noiembrie de la care analiştii aşteaptă o reducere de încă un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie, până la 4% pe an.

BNR s-a angajat la începutul verii să-i contrazică pe bancherii care susţineau că nu există cerere de credite indiferent de nivelul dobânzii.

Chiar şi creditul în lei pentru persoane fizice a urcat cu 1% în septembrie, inclusiv ca efect al deciziei ca ipotecarele din programul Prima casă să fie vândute exclusiv în lei. Creditarea în lei por­neşte însă de foarte jos, aşa că per total creditul privat a consemnat luna trecută o scădere anuală de 3,3%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO