Bănci și Asigurări

Schimbare fulgerătoare: Tomas Spurny pleacă de la conducerea BCR, iar în locul lui este numit Sergiu Manea, primul român pus de Erste la conducerea celei mai mari bănci româneşti

Autor: Cristian Hostiuc

31.08.2015, 13:31 8003

BCR şi Erste, acţionarul majoritar, au anunţat luni plecarea lui Tomas Spurny din poziţia de CEO al BCR, pe care o ocupa de trei ani şi jumătate, şi numirea lui Sergiu Manea la conducerea celei mai mari bănci româneşti, el fiind primul român pe care austriacii pariează să ducă banca înainte.

Vedeţi AICI anunţul băncii

Tomas Spurny, un bancher ceh, care are şi cetăţenie americană, a fost adus de Treichl, preşedintele Erste, la conducerea BCR în primăvara anului 2012 pentru a restructura şi a curăţa bilanţul băncii care se umpluse de credite neperformante în criză.

Spurny, un bancher dur, şi-a asumat ceea ce multă lume nu avea curajul să facă: să taie costurile în BCR (banca a renunţat la o treime din angajaţi în ultimii trei ani) şi să rezolve problema creditelor neperformante care ajunseseră la o treime din total şi începea să ameninţe operaţiunile totale ale băncii, fiind chiar o problemă de sistem bancar românesc.


Ce au declarat Sergiu Manea, Tomas Spurny şi Andreas Treichl, şeful Erste, după anunţ

“Încă de la început m-am simţit privilegiat datorită energiei, satisfacţiei şi mândriei pe care am avut ocazia să le trăiesc alături de colegii mei şi de clienţii BCR. În acest moment mă simt cu atât mai privilegiat şi mai stimulat de mandatul de a conduce banca într-un nou ciclu de dezvoltare, urmând unui progam de redresare derulat cu succes. BCR este o bancă pentru România şi întreaga echipă de aici priveşte cu încredere către îndeplinirea acestei misiuni din ce în ce mai bine, urmărind să ofere servicii de intermediere financiară sustenabilă, sprijinind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, asigurând prin toate eforturile noastre prosperitate şi siguranţă financiară pentru clienţii noştri”, a declarat Sergiu Manea.

“Sunt profund recunoscător întregii echipe a BCR, care a trecut printr-o perioada foarte dificilă, pe parcursul căreia am reuşit împreună să redresăm compania către profitabilitate şi să construim bazele pentru un viitor de succes. În ceea ce mă priveşte, după ce mi-am petrecut peste jumătate din cariera mea profesională în diverse poziţii manageriale în străinătate, aştept cu nerăbdare să mă întorc la Praga, oraşul meu de origine, unde am decis să dau curs unei alte oportunităţi de a ocupa o poziţie managerială”, a declarat Tomas Spurny.

“Tomas Spurny a asigurat conducerea băncii într-o perioadă crucială pentru BCR. Au fost perioade pline de provocări, însă el a gestionat cu succes unul dintre cele mai complexe procese de restructurare de pe piaţa bancară românească. BCR este pregatită pentru o nouă perioadă de creştere şi performanţe comerciale. Sunt profund recunoscător pentru toate eforturile sale şi îi urez lui Tomas mult succes în noile sale proiecte. În acelaşi timp, suntem deosebit de încântaţi să anunţăm numirea lui Sergiu Manea drept CEO al BCR. El a avut o contribuţie majoră la redresarea băncii şi avem totală încredere în capacitatea sa de a conduce întreaga echipă a BCR, continuând eforturile de a consolida poziţia BCR de lider al sectorului retail şi corporate”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.


În 2014, BCR a vândut în două tranzacţii credite neperformante (NPL) de aproape un miliard de euro, iar în acest an a scos la vânzare un pachet de NPL-uri de 3,5 miliarde euro, proces care este încă în derulare.

În 2014, Spurny şi-a asumat raportarea celei mai mari pierderi din istoria BCR, de 2,8 miliarde de lei (630 mil. euro), ca urmare a scoaterii din bilanţ a creditelor neperformante vândute.

Pe fondul îmbunătăţirii pieţei de creditare şi a vânzărilor pe partea de retail, BCR a raportat la jumătatea acestui an un profit 603 mil. lei, ceea ce l-a determinat pe Treichl să spună plastic: „BCR îşi revine. Mulţumesc lui Dumnezeu”.

Sergiu Manea, vicepreşedintele executiv pe corporate, trezorerie şi pieţe de capital, a fost recrutat personal de Treichl de la Viena, unde lucrase pentru UniCredit/Bank Austria Creditanstalt.

Sergiu Manea, 43 de ani, absolvent de ASE, şi-a început cariera în 1994 la BRD, unde a lucrat până în 1996, după care a plecat la ING în Trezorerie. Între 1998 şi 2000 a fost directorul Trezoreriei Bank Austria Creditanstalt România, fiind recrutat de Dan Pascariu, unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri români. Din 2000 a plecat la ABN Amro România ca vicepreşedinte pe pieţe financiare, unde a stat patru ani.

Din 2004, Manea a plecat la Londra, la ABN, fiind directorul pe trading al băncii pentru zona Emerging EMEA.

Din 2005, a revenit la Bank Austria Creditanstalt dar la Viena, unde a fost director executiv pentru pieţe internaţionale.

Din 2010, Manea a plecat la un fond de investiţii ITHUBA Capital, unde a fost partener.

În 2012, Treichl a reuşit să-l recruteze pentru Erste şi pentru BCR, unde a devenit vicepreşedinte pentru pieţe de capital & companii mari şi membru în Comitetul Executiv al celei mai mari bănci româneşti.

Erste a cumpărăt BCR în 2005 în una din cele mai scumpe tranzacţii din istoria sistemului bancar mondial, multiplu plătit fiind de şase ori capitalul propriu al băncii. Preluarea efectivă a băncii a fost în octombrie 2006, Erste lăsându-l la conducere pe Nicolae Dănilă încă un an.

Din 2007, conducerea BCR a fost preluată de Manfred Wimmer, cel care a fost responsabil de proiectul achiziţiei BCR în cadrul procesului de privatizare.

În vara anului 2008, Dominic Bruynseels, un bancher britanic, care lucrase în Africa de Sud pentru Barclays a fost adus de Treichl la conducerea BCR, poziţie în care a stat până în 2012. În mandatul lui, o bună parte din portofoliul de credite a sărit în aer din cauza crizei şi a modului cum au fost acordate împrumuturile în anii anteriori.

Bruynseels, nefiind un bancher de restructurare, nu a reuşit să restructureze operaţiunile băncii pentru o perioada de criză şi o economie dură.  

Confruntat cu înrăutăţirea poziţiei BCR şi cu lipsa de măsuri de restructurare, Treichl l-a adus pe Tomas Spurny, 49 de ani, din Ungaria unde era şeful operaţiunilor băncii italiene Intesa. Spurny, care a lucrat la începutul anilor 90 la cea mai influentă firmă de consultanţă din lume McKinsey, a făcut carieră în Cehia la Komercni Banka, în poziţia de CFO, bancă care tocmai fusese preluată de Societe Generale în cadrul procesului de privatizare şi trebuia restructurată.

Din 2002, Spurny a fost recrutat de italienii de la Intesa pentru conducerea VUB Banka în Slovacia unde a stat cinci ani. 

Din 2007, a revenit în Cehia pe poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al grupului PPF, controlat de cel mai bogat ceh Petr Kellner.

Din 2009, a devenit CEO la CIB Bank, Bank Intesa SanPaolo din Ungaria.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO