Bănci și Asigurări

Schimbări de management la cea mai mare bancă. Cine este cehul american care lucrează în Ungaria şi pe care Erste vrea să-l instaleze la conducerea BCR

Schimbări de management la cea mai mare bancă. Cine este cehul-american care lucrează în Ungaria şi pe care Erste vrea să-l instaleze la conducerea BCR

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax, Ciprian Valentin Botea

19.01.2012, 00:07 2826

Spurny, 46 de ani, urmează să-l înlocuiască pe britanicul Dominic Bruynseels, care conduce banca din vara anului 2008 şi al cărui mandat urma să expire la jumătatea acestui an. Pe piaţă circulau de mai multă vreme zvonuri privind plecarea lui Bruynseels înainte de finalul mandatului.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Erste nu au dorit să comenteze informaţia, dar sursele citate afirmă că Andreas Treichl, directorul executiv al grupului Erste, acţionarul majoritar al BCR, urmează să vină săptămâna aceasta la Bucureşti pentru anunţarea noului preşedinte executiv.

Tomas Spurny are dublă naţionalitate, cehă şi americană, şi lucrează din 2009 pentru CIB Bank, subsidiara de la Budapesta a grupului Intesa Sanpaolo.

Anterior, el a fost director al fondului ceh de investiţii PPF şi a condus timp de cinci ani Vseobecna Uverova Banka, subsidiara Intesa din Slovacia. Absolvent al Columbia University, Spurney şi-a început cariera bancară la Manufacturers Hanover Trust din New York, iar în Statele Unite a mai lucrat pentru European American Bank. El a revenit în Cehia la sfâr­şitul anilor 1990 după ce activase ca asociat al firmei de consultanţă McKinsey.

Spurny va prelua conducerea unei bănci cu active de 16,5 miliarde de euro, o reţea de peste 600 de sucursale şi agenţii şi mai mult de 9.000 de angajaţi, în condiţiile în care în Ungaria a administrat o bancă cu active de 8 miliarde de euro şi o reţea teritorială de circa 150 de unităţi.

Bruynseels, 52 de ani, a preluat funcţia de preşedinte executiv al BCR în luna iulie 2008, iar mandatul său urma să se încheie la mijlocul acestui an, dar surse bancare afirmau anterior că acesta urmează să-şi încheie socotelile cu austriecii de la Erste şi să părăsească cea mai mare bancă de pe piaţă până la sfârşitul lunii martie.

Varianta aleasă de austrieci pentru şefia BCR eta cunoscută de mai mult timp într-un cerc restrâns, pe piaţă existând doar zvonuri că ar fi vorba despre un expat, care să preia postul de CEO după încheierea discuţiilor cu Bruynseels privind con- diţiile de încheiere a mandatului.

Ca şi în 2008, austriecii au încercat în prealabil să scaneze piaţa pentru a găsi un bancher român care să conducă BCR, însă chiar dacă au întocmit şi o listă scurtă, nu au găsit profilul dorit ori cei contactaţi ar fi declinat interesul pentru această poziţie.

Oficial, austriecii nu au făcut până acum decât să anunţe prelungirea cu doi ani şi jumătate a mandatului lui Wolfgang Schoiswohl pe postul de vicepreşedinte pe corporate şi trezorerie, fără nicio referire la situaţia lui Bruynseels.

Totodată, banca a anunţat recent şi plecarea Oanei Petrescu din funcţia de vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul, pe această poziţie urmând să revină cehul Martin Skopek, care a mai coordonat retailul BCR timp de trei ani şi jumătate înainte de a fi promovat în board-ul de la Viena al Erste Group.

Un rol-cheie în echipa de top management a BCR îl are în prezent şeful riscului Michael Beitz, care a fost instalat în august 2010. El are o misiune dificilă în condiţiile în care o cincime din creditele BCR au devenit neperformante.

Erste tocmai a adus 100 mil. euro pentru a consolida capitalul BCR în contextul pierderilor înregistrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar Treichl încearcă să imprime un suflu nou băncii afectate de recesiunea prelungită.

Din toamna trecută bancherul austriac care a plătit 3,75 mld. euro pe BCR a intrat sub reflectorul investitorilor, al supraveghetorilor şi al politicienilor austrieci după ce Erste a raportat pierderi de aproape 1 miliarde de euro la nouă luni.

Treichl conduce Erste de 14 ani şi va rămâne managerul grupului până în 2017, după ce consiliul de supraveghere i-a prelungit recent mandatul de CEO. Actualul mandat se încheia formal tot în vara acestui an, însă Treichl îşi exprimase deja intenţia de a rămâne la post, iar administratorii băncii au dorit să dea în avans acest semnal de continuitate la vârf.

Cu noul mandat de cinci ani, el ar putea deveni unul dintre cei mai longevivi şefi de bancă relevantă în Europa, cu nu mai puţin de 20 de ani în poziţia de CEO.

Treichl, care împlineşte la vară 60 de ani, ar avea la sfârşitul noului mandat vârsta de pensionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO