Bănci și Asigurări

Se schimbă regulile privind intrarea în faliment a asigurătorilor

Se schimbă regulile privind intrarea în faliment a...

Autor: Ciprian Botea

28.05.2015, 00:06 513

Acţionarii companiilor de asigurări care ajung în stare de faliment vor suporta primii pierderile rezultate, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la apariţia respectivei situaţii vor fi trase la răspundere, potrivit unui mecanism de rezoluţie adoptat ieri de guvern.

„Rezoluţia urmează să se declanşeze în situaţia în care nu există perspective rezonabile ca starea de dificultate majoră a asigurătorului să poată fi înlăturată într-o perioadă rezonabilă prin măsuri alternative sau prin măsuri de supraveghere”, potrivit unui comunicat al guvernului.

Autorităţile au accelerat procesul de adoptare a mecanismului de rezoluţie, care reduce presiunea asupra fondului de garantare a asiguraţilor în cazul falimentului unei societăţi, în condiţiile în care pe piaţă există câteva situaţii de companii aflate în dificultate.

Mişu Negriţoiu, preşedintele autorităţii de supravghere, estima recent că acest mecanism ar putea deveni funcţional până la finalul anului. El a făcut aceste comentarii în contextul unor discuţii privind situaţia companiei de asigurări Astra, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu şi aflată în administrare specială de peste un an.

Astra are nevoie de capital suplimentar de peste 400 milioane de lei, proces care necesită atragerea unui investitor strategic. Din cauza preţului prea mare nu este însă clar în ce măsură o astfel de tranzacţie se va materializa. Negriţoiu afirma luna trecută că se lucrează la mai multe scenarii în cazul Astra, iar o eventuală intrare în faliment ar consuma o mare parte din resursele de peste 900 milioane de lei ale Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Autoritatea de Supraveghere a impus anul acesta şi o majorare a contribuţiilor asigurătorilor la fondul de garantare la 1% pe asigurări generale şi 0,5% pe asigurări de viaţă.

În lipsa unui mecanism de rezoluţie, legea prevedea până acum despăgubirea asiguraţilor unei companii de asigurări aflată în faliment de către fondul de garantare.

Mecanismul de rezoluţie permite valorificare activelor bune ale societăţii de asigurări pentru despăgubirea clienţilor. Un alt asigurător aflat într-o situaţie delicată este Carpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, aflată în redresare financiară pe bază de plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO