Bănci și Asigurări

Şeful Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor: 2016 a fost un an de profitabilitate autentică. Ne aşteptăm la profitabilitate operaţională sănătoasă şi în 2017

Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Consiliului Di­rec­tor al Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB)

Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Consiliului Di­rec­tor al Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB)

Autor: Claudia Medrega

31.12.2016, 10:00 267

Profitabilitatea băncilor în acest an a fost autentică, opera­ţională, câştigul bazându-se în prin­cipal pe o reducere semni­ficativă a costului riscului, iar pentru 2017 ne aşteptăm la o profi­tabilitate operaţională sănătoasă fiind create şi premisele pentru o creştere mai dinamică a creditului privat, spune Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Consiliului Di­rec­tor al Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB).

„2016 a fost un an cu multe pericole, dar relativ bun. A fost un an care a scos în evidenţă faptul că sistemul bancar şi-a consolidat stabilitatea structurală, dacă ne uităm la cei doi indi­catori de bază - sol­vabilitatea şi lichi­ditatea ime­diată, cu ni­veluri de peste 18% şi, res­pectiv, de peste 38%. Sis­temul nu este numai solid, dar este şi gata să fi­nan­ţeze o cerere «cali­fi­­ca­bilă», pe baza criteriilor de ana­liză de risc existente. 2016 a fost un an de pro­fi­tabilitate au­ten­tică, reală, de pro­fi­ta­bilitate operaţională“, a de­­clarat Oprescu în­tr-un interviu acor­­dat ZF.

Sistemul ban­car afişa după primele nouă luni din acest an un profit net de apro­ximativ 3,7 mld. lei.  Rentabilitatea acti­velor (ROA) a fost de 1,3%, iar renta­bi­litatea capitalului (ROE) a ajuns în sep­tem­brie 2016 la 12,32%, ceea ce arată că sis­temul se regrupează pe cote de profitabilitate.

Anul 2015 a fost primul an de revenire pe profit a sistemului bancar după o perioadă în care a fost neprofitabil, însă câştigul de anul trecut, cuantificat de BNR la 4,5 mld. lei, nu a avut loc neapărat pe bază de creştere de profit operaţional, ca în 2016, susţine Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO