Bănci și Asigurări

Şeful băncii austriece Erste: Este de neimaginat în Vest felul în care s-au tăiat salariile în România

Şeful băncii austriece Erste: Este de neimaginat în Vest felul în care s-au tăiat salariile în România

„Ţara face multe lucruri bune şi a făcut multe lucruri bune. România îşi va reveni şi este deja pe această cale.“

Autor: Marius Oncu

12.12.2011, 17:02 16514

Măsurile de austeritate luate de România au fost "brutale", de neimaginat în ţări din Vest precum Germania sau Franţa, dar oamenii din Est sunt "obişnuiţi cu brutalitatea", a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.

România este o piaţă cheie pentru Erste, iar Treichl se aşteaptă ca ţara să-şi revină din criză.

"Cred că da (România îşi va reveni, n.r.). Ţara face multe lucruri bune şi a făcut multe lucruri bune. România îşi va reveni şi este pe această cale chiar acum", a spus el.

O reducere de salarii de 25% în sectorul public este de neimaginat în ţări ca Germania sau Franţa, consideră Treichl.

"Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?", a afirmat el.

Guvernul a redus în vara anului trecut salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană. Alte măsuri luate de autorităţile române sunt creşterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe câştigurile de capital sau creşterea impozitelor pe proprietate.

În altă ordine de idei, Michael Beitz, Chief Risk Officer al BCR, afirmă că între 10% şi 15% din creditele neperformante ale Băncii Comerciale Române (BCR) sunt legate de fraude cauzate de angajaţi ai băncii şi de persoane din exterior, un motiv-cheie fiind "background-ul cultural" al românilor. Înainte de preluarea de către Erste, BCR era descentralizată, fără un control foarte bun de la Bucureşti al sucursalelor, a spus Beitz în timpul conferinţei cu investitorii organizată de grupul austriac Erste.

"Circa 85% din problemele pe care le avem acum sunt legate de «moşteniri», iar dacă ne gândim la cum era organizată BCR îninte de preluare, era foarte descentralizată, ceea ce însemna că nu exista un control real de la centru, de la Bucureşti, referitor la cum se derula creditarea la Iaşi sau Timişoara. Consider că acesta este motivul principal pentru care calitatea activelor este aşa cum este acum", a spus Beitz.

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, precizează că remarcele referitoare la evoluţia creditelor acordate în perioada de dinainte de declanşarea crizei financiare nu ar trebui să fie interpretate drept adresate managementului de la acel moment.

"În mediul respectiv strategia de creditare a BCR se încadra în liniile generale ale pieţei - iar acest aspect are o mai mare influenţă decât manageri individuali. În ceea ce priveşte incidenţa fraudelor în mediul bancar, pornim de la premisa că vor exista încercări de fraudă indiferent de situaţia economică - au existat încercări de fraudă în anii de boom, aşa cum există ţi acum când situaţia este mult mai dificilă. Este important de reţinut, însă, faptul că BCR este acum pregatită atât în ceea ce priveşte sistemele de asigurare a calităţii creditării, cât şi a celor de detecţie şi prevenţie a fraudei.

Erste a încheiat un acord cu statul român pentru a prelua BCR la sfârşitul anului 2005 şi a plătit în anul următor 3,75 mld. euro pentru 61,8825% din acţiuni, sumă din care 2,2 miliarde euro au revenit statului şi 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC. Între 10% şi 15% din creditele neperformante ale BCR au de fapt legătură cu fraude interne şi externe, a adăugat oficialul BCR. Întrebat de un analist dacă situaţia BCR este comparabilă cu cea a unei bănci din Suedia care a avut probleme, Beitz a invocat "background-ul cultural" al românilor ca motiv principal pentru situaţia de la BCR.

"Nu aş compara situaţia din Suedia cu cea din Ungaria şi România sau Cehia. Intră în scenă şi background-ul cultural şi aş spune că acesta este un motiv-cheie", a afirmat reprezentantul BCR. La sfârşitul lunii septembrie, creditele neperformante aveau o pondere de 20,8% din portofoliul de împrumuturi al BCR, faţă de 16,8% anul trecut.

Aproape 55% din creditele neperformante de la BCR au fost generate înainte de preluarea de către Erste şi până în 2008, perioadă considerată de tranziţie de către grupul austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO