Bănci și Asigurări

Seful BCR Asigurari: Am reanalizat bugetul pentru 2009 si am redus la jumatate cresterea

Seful BCR Asigurari: Am reanalizat bugetul pentru 2009 si am redus la jumatate cresterea

Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari: Nu a fost o rasturnare de situatie in ultima perioada, dar cresterea s-a aplatizat, nu a mai fost atat de mare ca la inceputul anului. Acum subscrierile merg din inertie si pe primul plan sunt reinnoirile de polite, pentru ca important este sa nu-ti pierzi clientii.

18.12.2008, 18:08 66

Compania BCR Asigurari, una dintre cele mai mari de pe piata de profil, si-a revizuit bugetul pentru 2009, stabilit la mijlocul acestui an, injumatatind cresterea prevazuta initial, din cauza efectelor pe care le va avea criza financiara in piata asigurarilor.

"Noi am avut initial un buget normal, pe care l-am creat la jumatatea anului si care arata o crestere frumoasa, de 30%. Acum l-am reanalizat si am constatat ca mai mult de 10%, maximum 15%, nu vom putea creste anul viitor", a declarat Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari. Toti marii asiguratorii si-au revizuit bugetele la sfarsit de an, pe masura ce criza a luat amploare.
Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator, si-a stabilit o crestere de sub 10% pe asigurari generale in 2009, dupa ce in anii trecuti a avut cresteri de doua cifre, iar Astra, de exemplu, estimeaza un avans al afacerilor de 15%, dupa ce anul acesta a crescut cu 80%.
"2009 este necunoscut la ora actuala. Ma iau prin surprindere in fiecare zi informatiile care vin din piata externa si cred ca ar trebui sa fim mult mai realisti in toate planurile pe care le facem pentru anul viitor", afirma Tecau.
Totusi, el considera ca 2009 nu va fi cel mai greu an pentru asiguratori, pentru ca fiecare an de pana acum a fost dificil, chiar daca societatile au inregistrat cresteri. "A fost dificil intotdeauna, nu poti face profit si cota de piata razand, dar 2009 va avea mai multe necunoscute decat anii trecuti. Daca in alti ani ne asteptam la cresterea economiei, a creditelor acordate de banci, a constructiilor si a vanzarilor de masini, care duc la dezvoltarea pietei asigurarilor, acum lucrurile s-au schimbat. O strategie ferma pentru anul viitor nu cred ca are cineva acum, pentru ca nu toate necunoscutele crizei au iesit la iveala", sustine seful BCR Asigurari.
Afacerile asiguratorilor sunt afectate in principal pe segmentul de asigurari auto Casco si de locuinte, din cauza incetinirii puternice a leasingului auto si a creditarii ipotecare, unde incheierea acestor polite este obligatorie.
"Nu a fost o rasturnare de situatie in ultima perioada, dar cresterea s-a aplatizat, nu a mai fost atat de mare ca la inceputul anului. Acum subscrierile merg din inertie si pe primul plan sunt reinnoirile de polite, pentru ca important este sa nu-ti pierzi clientii."
Tecau considera ca scaderea vanzarilor de Casco pentru masini noi ar putea fi compensata de cresterea vanzarilor de masini second-hand, care in mare parte sunt si ele asigurate, dar ca aceste doua piete sunt diferite.
"Masinile vechi au probleme pe care cele noi nu le au, dar avantajul este ca ele nu se repara la reprezentante, pentru ca posesorii lor cauta intotdeauna service-uri mai ieftine, ceea ce este mai avantajos pentru asiguratori in cazul unor daune."
Ar putea avea loc disponibilizari in piata asigurarilor din cauza crizei, asa cum se intampla in industrie?
"Este greu de spus", afirma Tecau. "Incarcarea pe oamenii nostri este foarte mare, exista foarte multa activitate. Nu cred ca se va reduce businessul atat de mult incat sa facem disponibilizari. Cu siguranta nu se vor face daca anul viitor businessul va fi cel putin la nivelul celui din 2008."
Seful BCR Asigurari spune ca 2009 ar putea fi anul asigurarilor de locuinte, datorita introducerii obligativitatii acestora, prevazuta pentru vara viitoare. Totusi, aceasta lege a mai fost amanata de cateva ori pana acum, deci ar putea intarzia si de aceasta data. "Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor va aduce mai aproape de oameni ideea de asigurare facultativa. Acest segment este unul dintre cele mai importante repere ale anului viitor pentru asiguratori, in conditiile in care vanzarile de masini scad. In prezent, doar 10% din locuintele din Romania sunt asigurate."
BCR Asigurari este in proces de preluare de catre Vienna Insurance Group, care a cumparat si BCR Asigurari de Viata, valoarea tranzactiei fiind de 244 mil. euro.
Potrivit lui Tecau, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si-a dat deja acordul de principiu pentru finalizarea acestei tranzactii, iar pana la sfarsitul anului ar putea da si aprobarea finala.
In primele noua luni din acest an, BCR Asigurari a obtinut un profit brut de 3,4 milioane de euro si prime brute subscrise de circa 109 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO