Bănci și Asigurări

Seful BCR: Vor fi afectati de criza doar clientii cu nevoi mari de finantare

Florin Pogonaru, presedintele AOAR

22.09.2008, 20:39 67

Doar clientii cu nevoi mari de finantare ar putea fi afectati de criza financiara internationala, in timp ce clientii obisnuiti nu au motive de ingrijorare, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

"Criza financiara internationala este foarte ingrijoratoare, insa Romania nu risca sa fie contaminata. Atat timp cat economia Romaniei si bancile locale continua sa fie conduse intr-un stil conservator, nu cred ca vor fi probleme. Doar cei cu nevoi mari de finantare ar putea resimti efecte pe termen scurt prin preturi ceva mai mari", spune Bruynseels. Si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), considera ca domeniile cu grad ridicat de indatorare vor fi cele mai afectate de criza internationala, cele mai expuse fiind firmele de constructii si dezvoltatorii imobiliari. In cele din urma, ar putea fi afectata cresterea economica, avand in vedere contributia acestui sector la PIB.
Pogonaru sustine ca guvernul ar trebui sa caute solutii pentru a sprijini aceste sectoare si nu sa se gandeasca la masuri de sprijinire a Bursei.
"In loc de solutii pentru aceste sectoare, avem reactii aiurite, de sprijin al Bursei, in conditiile in care piata de capital este o solutie marginala in Romania." In opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu mai multe probleme, printre care cele mai grave sunt scumpirea materiilor prime, a costului cu forta de munca si, mai nou, a creditelor.
"Sunt dezvoltatori care au finantare proprie de 20%, au intarzieri la vanzarea locuintelor si alearga acum dupa bani din banca in banca. Sigur vor fi castigatoare proiectele care sunt amplasate in zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adaugand ca alte sectoare afectate de criza de lichiditati de la nivel mondial sunt textilele si, in general, sectoarele care lucreaza cu marja de profit redusa.
La nivelul pietei bancare, Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, nu intrevede pe piata bancara nicio sursa de ingrijorare si considera ca BNR a facut bine ca a majorat succesiv dobanda. "Avand in vedere asteptarile de scadere a inflatiei, probabil ca si dobanda va urma acelasi trend."
Cat priveste noile norme de creditare a persoanelor fizice, el crede ca acestea vor avea un efect de incetinire a vitezei creditului, insa considera ca in ceea ce priveste segmentul ipotecarelor cererea de locuinte ramane solida si va sustine si piata creditului, care va continua sa creasca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO