Bănci și Asigurări

Şeful celui mai mare fond de bani din lume nu crede că dobânzile negative pot stimula creşterea economică

Larry Fink, CEO al BlackRock

Larry Fink, CEO al BlackRock

Autor: Alexandru Zărnoeanu

12.04.2016, 19:00 477

Larry Fink, CEO al BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, este de părere că dobânzile negative nu vor avea efectul scontat şi nu vor reuşi să stimuleze economia, scrie Financial Times.

În scrisoarea sa anuală către acţionari, Fink avertizează asupra riscului ca dobânzile negative să ducă la o reducere a consumului şi critică ignorarea efectelor acestora asupra economisirii populaţiei.

Directorul executiv al BlackRock consideră că dobânzile mici nu le permit deponenţilor să obţină un randament bun astfel încât să aibă suficiente economii pentru pensii şi sunt nevoiţi să îşi reducă consumul pentru a avea o bătrâneţe liniştită. Larry Fink crede că s-a discutat prea mult despre cum dobânzile mici au umflat preţurile activelor şi prea puţin despre cum dobânzile mici şi cele negative reduc câştigurile deponenţilor.

Conform calculelor lui Fink, un angajat american în vârstă de 35 ani care îşi doreşte să aibă o pensie egală cu salariul mediu din SUA este nevoit să economisească o sumă de trei ori mai mare pentru pensie când dobânzile se află la 2% decât ar fi nevoit să depună când dobânzile sunt de 5%. „Această realitate are implicaţii profunde pentru creşterea economică: consumatorii sunt forţaţi să economisească pentru pen­sie. O politică monetară care intenţionează să stimuleze economia ar putea reduce consumul“,  conclude Fink în scrisoarea sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO