Bănci și Asigurări

Şeful CFA Institute: Bancherii trebuie să se reîntoarcă la bankingul de bază şi să se reconecteze cu clienţii

Şeful CFA Institute: Bancherii trebuie să se...

Autor: Claudia Medrega

31.03.2015, 00:08 990

„Eu cred că sistemul bancar «din umbră» are scopul lui. Nu este nici bun, nici rău, ci este o necesitate. Provocarea va fi în privinţa controlului şi a reglementării lui“.

Expansiunea sistemului bancar din umbră este un răspuns la criza financiară globală şi la restricţiile impuse băncilor, şi nu se poate spune că este bun sau rău, ci este o necesitate, iar provocarea este legată de monitorizarea, re­gle­­­mentarea şi con­tro­lul adecvat al aces­tui sistem, consideră Paul Smith, noul preşedinte şi CEO al CFA Insti­tute. El susţine că reformele le­gis­la­tive din sectorul bancar îi vor afecta profi­ta­bilitatea şi spune că  băn­cile ar trebui să fie separate în bănci de investiţii şi bănci comerciale. Iar uni­u­nea bancară nu poate continua fără uni­une fiscală şi politică în opinia lui Smith.

În urma crizei financiare mondiale re­glementările au devenit mai stricte la ni­vel bancar, fiind introduse restricţii legate de capital şi lichiditate, ceea ce a impulsionat expansiunea siste­me­­lor alternative de finanţare de către en­tităţi nonbancare, aşa-numitul sistem ban­car din umbră („shadow banking system“).

„Cred că «sistemul bancar din umbră» este un răspuns la criza financiară globală, evident. Băncile au fost nevoite să-şi reducă expunerile. Accentul a fost pus pe furnizarea de lichiditate instituţiilor de importanţă sistemică. Rezultatul final este că nu există la fel de mulţi bani disponibili cum erau înainte de criză, iar populaţiei şi întreprinderilor mici şi mijlocii le este greu să acceseze credite, astfel că sistemul bancar din umbră - indiferent că este vorba de acordarea de împru­muturi, produse structurate, fonduri mutuale de pe piaţa monetară sau alte entităţi - reprezintă pur şi simplu o reacţie la restricţiile de lichiditate din sectorul bancar“, a declarat noul preşedinte şi CEO al CFA Institute într-un interviu acordat ZF. Paul Smith a participat la o reuniune regională a organizaţiilor profesionale CFA din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa găzduită la Bucureşti de CFA România.

În România sistemul bancar din um­­bră nu este foarte dezvoltat. Institu­ţi­ile financiare nebancare (IFN-urile) - ca­re nu sunt supuse la atât de multe res­tric­ţii ca băncile şi practică dobânzi foar­te mari - au acordat anul trecut credite des­tinate consumului personal în va­loa­re de 3 mld. lei (echivalentul a 680 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de 2013. Compa­niile specializate în acor­darea de împrumuturi rapide de mică valoare, care au devenit foarte active în ulti­ma perioadă în România, afişează dobânzi anuale efective chiar şi de 4.000%, iar pentru un împrumut de 1.000 de lei pe 30 de zile clientul ajunge să ramburseze chiar şi 1.360 de lei, echivalentul unei dobânzi zilnice de 12 lei.

Şeful CFA Institute apreciază că sistemul bancar din umbră îndeplineşte un scop foarte util, iar provocarea este legată de reglementarea şi controlul adecvat al acestui sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO