Bănci și Asigurări

Seful CSSPP: Sa nu ne facem iluzii ca toti cei care contribuie la fonduri private vor avea pensii suficiente

Seful CSSPP: Sa nu ne facem iluzii ca toti cei care contribuie la fonduri private vor avea pensii suficiente

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private: Majorarea contributiei s-ar fi putut face din banii de la FMI (care sa compenseze deficitul bugetului de asigurari sociale - n.r.). Ce ar fi insemnat la miliardele care s-au negociat inca o suta-doua de milioane de euro pentru sistemul de pensii private?

27.09.2009, 15:27 41

Cea mai importanta masura care trebuie luata in piata pensiilorprivate este majorarea contributiilor platite de participanti panala nivelul maxim posibil pe care si-l poate permite guvernul,deoarece in caz contrar reforma sistemului de pensii nu va aveaniciun efect si multi angajati vor avea venituri insuficiente dupapensionare, afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Nu trebuie sa ne facem iluzii ca toti cei care contribuie lasistemul privat de pensii vor avea pensii suficiente, vor fi siunii care vor avea pensii mici. Prima masura care trebuie luataeste majorarea contributiei pana la cat isi permite statul in cazulpensiilor obligatorii (pilonul II) si la cat isi permiteparticipantul in cazul celor facultative (pilonul III)", spuneOancea intr-un interviu acordat ZF. El considera ca minimum 15% dinveniturile personale ar trebui sa reprezinte contributii lapensiile private, astfel incat dupa 20-30 de ani sa ai o pensiecomparabila cu venitul din perioada activa. "Altfel, reformapensiilor nu-si va atinge scopul."

CSSPP supravegheaza o piata formata din 12 fonduri de pensiiobligatorii si 13 fonduri de pensii facultative, activele totaleale acestora fiind de circa 480 de milioane de euro. In cativa anifondurile de pensii vor trece pragul de un miliard de euro laactive.

Contributia la pensiile obligatorii este"inghetata"

In prezent fiecare angajat care este client al unui fond depensii obligatoriu contribuie lunar cu 2% din venitul sau brut, lafel ca in 2008, desi anul acesta contributia trebuia sa urce la2,5%.

Banii care merg la fondurile de pensii private se scad din ceicare merg la bugetul asigurarilor sociale, iar din cauza adanciriideficitului acestui buget guvernul a decis sa inghete contributiala nivelul de 2%. Potrivit legislatiei in vigoare, insa, acestecontributii trebuie sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an in primiiopt ani de la lansarea sistemului, adica de la 2% in 2008 la 6% in2016.

"Majorarea contributiei s-ar fi putut face din banii de la FMI(care sa compenseze deficitul bugetului de asigurari sociale -n.r.). Ce ar fi insemnat la miliardele care s-au negociat inca osuta-doua de milioane de euro pentru sistemul de pensii private?",se intreaba presedintele CSSPP.

La fondurile de pensii de pilon II, care au peste 4,8 milioanede clienti in prezent, sunt obligati sa adere toti angajatii cuvarste de sub 35 de ani, in timp ce pentru cei care au intre 35 si45 de ani aderarea este optionala.

La fondurile de pensii facultative (pilonul III) poate aderaoricine, dar contributiile sunt limitate prin lege la maximum 15%din venitul lunar. Aceste fonduri au circa 175.000 de clienti, daractivitatea lor a incetinit semnificativ in ultima vreme din cauzafaptului ca putine firme le mai ofera angajatilor ca beneficiupensii facultative.

"Poate in 2011-2012 va mai creste numarul de fonduri, atuncicand se va vedea clar ca piata isi revine."

"Sunt manageri care se gandesc de doua ori inainte de ase angaja in pensii private"

De la lansarea fondurilor de pensii private in septembrie 2007,CSSPP le-a aplicat mai multe sanctiuni si amenzi administratorilorsi agentilor de marketing. Cea mai mare sanctiune a fost ceaaplicata ING Pensii si ING Asigurari in vara anului trecut: peste380.000 de euro, adica 0,5% din capitalul social cumulat al celordoua societati, deoarece au externalizat activitatea de investitiea fondurilor pe care le administreaza catre o subsidiara agrupului, lucru care nu este permis de legislatie.

"In prezent mergem pe ideea de a sanctiona persoaneleresponsabile de anumite operatiuni, nu neaparat directoriigenerali. Din acest motiv, sunt multi manageri care se gandesc dedoua ori inainte de a se angaja in pensii private, de teama sa nuprimeasca o amenda care sa le afecteze cariera. Incercam sa fimdrastici in masuri, chiar daca uneori par exagerate, pentru a-iresponsabiliza pe cei care lucreaza in domeniu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO