Bănci și Asigurări

Şeful Erste nu exclude creşterea businessului local printr-o achiziţie. BCR a făcut profit de 600 de milioane de lei în primul semestru din jocul provizioanelor

Şeful Erste nu exclude creşterea businessului local...

Autor: Cristian Hostiuc, Ciprian Botea

10.08.2015, 00:08 1105

Cheltuielile cu provizioanele au scăzut de 50 de ori, dar redresarea veniturilor celei mai mari bănci locale se lasă aşteptată.

BCR, grupul financiar care include cea mai mare bancă locală după active, a obţinut un profit de 603 mil. lei (136 mil. euro) în primul semestru, comparativ cu o pierdere de 280 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii provizioanelor de risc, în timp ce veniturile au scăzut cu două cifre.

Provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au fost de 26 mil. lei în perioada ianuarie-iunie, faţă de un nivel record de peste 1,3 mld. lei în S1 2014. BCR a adoptat o strategie agresivă de curăţare a portofoliului de credite neperformante acumulate în criză.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, spune că banca vrea să îşi rezolve problema creditelor neperformante cât mai rapid pentru a se putea concentra pe creşterea creditării şi finanţarea economiei. „Ţinta noastră, dar şi a BNR, este de a reduce rapid nivelul de credite neperformante. BCR este într-o situaţie mult mai bună acum. Mulţumesc lui Dumnezeu“, a declarat Treichl la Viena cu ocazia prezentării rezultatelor semestriale ale grupului Erste.

WikiZF: Profilul companiei BCR,

Volumul creditelor noi de retail acordate de BCR a crescut cu 34% în primele şase luni, în timp ce pe segmentul corporate creditele noi s-au ridicat la un miliard de lei. Pe ambele segmente s-au înregistrat creşteri ale soldului creditelor faţă  de nivelul de la finalul anului trecut. Stocul total de credite ajunge la 32,5 mld. lei, fiind în scădere cu peste 2 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acţionarii de la Viena nu exclud acum recuperarea cotei de piaţă  pierdută prin achiziţii. „Nu aş spune nu“, a firmat Treichl referitor la achiziţia unei bănci cu acţionariat elen de către BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO