Bănci și Asigurări

Şeful grupului italian UniCredit revine după un an în România

Federico Ghizzoni

Federico Ghizzoni

Autor: Liviu Popescu

25.05.2015, 00:06 805
Federico Ghizzoni, şeful grupului UniCredit, unul dintre cele mai puternice conglomerate bancare europene, cu active de 920 mld. euro, se va întâlni astăzi la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta. Italianul revine astfel în România la un an de la precedenta sa vizită. 

Ghizzoni, 60 de ani, a devenit CEO al grupului UniCredit în 2010, anterior el ocupând funcţia de vicepreşedinte executiv şi fiind responsabil cu operaţiunile grupului în Europa Centrală şi de Est.

Pe plan local, UniCredit controlează banca UniCredit Ţiriac şi două subsidiare specializate pe leasing şi credite de consum. UniCredit Ţiriac este condusă de Răsvan Radu, un bancher cu foarte bune relaţii la nivel politic. Ghizzoni a mai venit în România în aprilie 2014, prima vizită de când a preluat postul de CEO al grupului UniCredit.

UniCredit Ţiriac Bank, una dintre primele cinci bănci locale în funcţie de active, a obţinut în primul trimestru un profit net de 37 mil. lei (8,5 mil. euro), în scădere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul subţierii portofoliului de credite şi al scăderii veniturilor din dobânzi. La nivel consolidat, incluzând şi subsidiarele de leasing şi credite de consum, UniCredit Ţiriac avea după primul trimestru active totale de 30,8 mld. lei.

În luna decembrie a anului trecut, UniCredit Ţiriac Bank a finalizat preluarea portofoliul de clienţi corporate ai The Royal Bank of Scotland (RBS) România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 mil. euro şi depozite de 315 mil. euro. Anterior, în 2013, UniCredit Ţiriac Bank a cumpărat portofoliul de retail al RBS România, care cuprindea active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro, tranzacţia incluzând şi portofoliul de tip private banking.

Omul de afaceri Ion Ţiriac şi-a exprimat anul trecut intenţia de a vinde participaţia de 45% din titlurile UniCredit Ţiriac către grupul UniCredit, care este şi acţionarul majoritar al băncii. Tranzacţia s-ar putea ridica la aproximativ 1 miliard de euro. Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România - banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB ţiriac, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit România - banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO